Eesti naiste tantsupeo ülevaatuste avapauk Pärnumaal

Laupäeval, 2. aprillil, algab kogu aprillikuu ülevaatus-kontsertide maraton, mis annab ülevaate enam kui 400 rühma valmisolekust II Eesti Naiste Tantsupeoks MeheLugu.

Pärnu Mai kool Foto Urmas Saard
Pärnu Mai kool. Foto: Urmas Saard

Esimesed ülevaatused toimuvad Pärnu Mai Koolis ja Are Huvikeskuses, kus peoks omandatud repertuaari tutvustab kokku 30 rühma ligi 350 tantsijaga. Pärnumaale järgnevad sel nädalavahetusel ülevaatused veel Hiiumaal, Saaremaal ja Läänemaal.

Viimased ettetantsimised toimuvad 24. aprillil Tallinnas. Selleks ajaks on peo korraldustoimkond teinud tiiru peale kogu Eestimaale ja saanud ette pildi ligi 5000 tantsija ettevalmistustest.

“Ükski rühm, kes on kodutöö hästi teinud, ei pea sellest peost ilma jääma!” ütles peo korraldustoimkonna juht Airi Rütter. “Eeldame, et tantsijad on kõiki samme ja liikumisi võimelised tegema ühel ajahetkel, ühtemoodi. Muidu me seda tantsulavastust kahe päevaga kokku ei pane.”

Ülevaatused toimuvad minikontsertidena, mida võivad tasuta vaatama tulla kõik huvilised.

II Eesti Naiste Tantsupidu MeheLugu on kujunemas 2016. aasta Eesti suurimaks rahvakultuuripeoks. Peole on registreerunud 408 tantsurühma 4833 tantsijaga, mis on ligikaudu pool üldtantsupidude tantsijate arvust. Etenduse lavastab mitmete üldtantsupidude lavastaja ja liigijuht Ülo Luht. Peo muusikajuht on Toomas Lunge ja tekstide autor Heiki Vilep.

[pullquote]Ülevaatused toimuvad minikontsertidena, mida võivad tasuta vaatama tulla kõik huvilised.[/pullquote]MeheLugu on lugu Eesti mehest, sellest kuidas mees näeb naist läbi oma silmade ja südame. Tantsulavastuses põrkuvad kaks maailma – avatud ja elurõõmus ning suletud ja kibestunud. See on lugu, milles on kirge ja armastust, aga ka viha ja põlgust. Lugu aitavad jutustada Tiit Sukk ja hiljuti peo patrooniks valitud Ivo Linna.

Tantsupidu toimub Jõgeva linna staadionil 12. juunil. Kavas on peaproov-etendus ja kaks kontsertetendust. Pileteid etendustele müüb Piletilevi.

MTÜ Folklooriselts Jõgevahe Pere eestvedamisel toimuva peo toetajateks ja koostööpartneriteks on Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Rahvakultuuri Keskus, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts, Jõgeva linn, Jõgevamaa Omavalitsuste Liit, OÜ Vali Press, AS Balbiino, AS Põltsamaa Felix, AS A Le Coq, Postimees ja ERR.