Sõnum lilleõiel

Hiidlanna Helena Kerstina Tintse, kes teinud vahepeatuse Tallinnas ja nüüdseks asunud elama Sinti, avas mõni aeg tagasi Pärnu Keskuse teise korruse pikas galeriis päris ainulaadse teenuse, mida mujal Eestis ei pakuta.

Helena Kerstina Tintse trükib lilleõiele kauni soovi Foto Urmas Saard
Helena Kerstina Tintse trükib lilleõiele kauni soovi. Foto: Urmas Saard

Tänane kevade esimene päev ei üllatanud mitte ainult miinuskraadide jaheduse, päikselise sinitaeva ja rõõmsate inimeste tervitustega. Pärast kohustuslike ülesannete täitmist jäi bussile astumiseks veidi aega ja seepärast takseerisin pisut sihitult uudistades mööda kaubanduskeskuse erinevaid korruseid kõndides. Korraga tabas silm paari punast roosiõit, aga mitte need kaunid lilled ei äratanud kõige suuremat huvi. Tükkis valge kiri punasel kroonlehel tekitas põnevat uudishimu ja hoobilt ärgitas mõttele valmistada naisele kevade sünnipäeval väikese üllatuse.

Leti taga askeldav noor müüja on Kingipesa OÜ ainuomanik, kes seni paar aastat pealinnas e-kaubanduses äri ajanud, aga nüüd esimesed paar nädalat toimetab päris nähtaval viisil sama äriartikliga Pärnus, kus õpib projektijuhtimist ja ettevõtlust.

Lilleõiele trükkimise kunst pole küll tema enda leiutis, aga ta on omandanud terves riigis selle teenuse pakkumise ainuõiguse. Meetod juurutati kasutusse Ameerika Ühendriikides 2008. aastal.

Tintse näitas üsna pikka valikut ettevalmistatud tekstidest. Tahtsin mingit soovi kevade esimeseks päevaks, aga seda polnud veel võtta. Tintse pidas mõtet heaks ja lubas ka selleks päevaks midagi kirjutada, aga mina arvasin, et „Palju õnne!“ võib ka kevade saabudes soovida. Tintse kiitis minu arvamist. Mõeldud tehtud ja töö läkski lahti. Vilunud liigutusega asus ta alusplaati hõõruma. Värvitekst plaadile. Seejärel kantakse värv pressile kinnitatud pallikesele. Sama pallikesega surutakse sõnum õielehele. Kõik lilleõied ei sobivat peale trükkimiseks. Näiteks tulbi õiele ta ei ürita kirja pressida. Peale roosi sobivad näiteks orhidee lehed varrel, aga ka selle taime õit moodustavad kroonlehed. Eripärase töö tegemiseks on frantsiisina Ameerikast muretsetud vastav mehhaaniline abivahend.

Tintse sõnul säärane tehnika lilledele halba ei tee. Sõnumite kirjutamiseks saab valida nelja värvi, aga soovitavamad on must ja valge, mis pidavat selgemini nähtavad olema. Kogu töö võtab aega kõigest mõne minuti.

Urmas Saard