Vinni vald peab sünnipäeva

Vinni vallamajaTäna saab Eesti üks vanemaid kohalikke omavalitsusi Vinni vald 25-aastaseks.

Algusaastatel oli Vinni vald suurima rahvaarvu (6500) ja pindalaga (ligi 500 km²) vald Eestis. Praegu on Vinni vald suurima pindalaga vald Lääne-Virumaal. Elanikke elab Vinni vallas ligi 5000.

 Tagantjärele vaadates otsustati tookord arukalt suurema omavalitsuse kasuks, seda nii pindalalt kui ka rahvaarvult. Suurel vallal on suurem eelarve, mis võimaldab ette võtta suuremaid töid ning kodanikule nõu ja jõuga abiks olla,” ütles Vinni vallavanem Toomas Väinaste.

Jätkuvalt on Vinni vald Eestis enam kui 210 kohaliku omavalitsuse seas haldusvõimekuse edetabeli eesotsas, Lääne-Virumaal parimate seas. Inimeste paremaks teenindamiseks kohtadel tegutsevad valla kolmes alevikus (Viru-Jaagupis, Roelas ja Tudus) osavallakontorid.

 Vinni vald on aastaid püüdnud kohtadel elu säilitada nii palju kui võimalik. Selle nimel oleme pingutanud ja täna võib öelda, et Vinni vallas ei ole ääremaid,” lausus Toomas Väinaste.

Väinaste sõnul on suureks saavutuseks, et vallas tegutseb jätkuvalt kolm kooli, neist Vinni-Pajusti Gümnaasium riigieksmite tulemuste järgi üks paremaid maagümnaasiume Eestis.

Lisaks koolidele teenindavad vallaelanikke kolm lasteaeda, viis raamatukogu ja rahvamaja.

Vinni vald annab välja E. Vilde nimelist kirjandusauhinda. See on vanim järjepidevalt väljaantav kirjandusauhind Eestis.

Vinni vald on panustanud palju sotsiaalteenuste ja sportimisvõimaluste mitmekesistamisele. Vallal on pakkuda abivajajatele ligi paarkümmend erinevat sotsiaaltoetust, üle kümne sotsiaalkorteri eluasemeteenuse pakkumiseks.

Vallas tegutseb asenduskodu ja turvakoduteenust pakkuv Vinni Perekodu, hooldekodu Tammiku Kodu, puuetega inimeste Keskus Johanna, päeva- ja noortekeskused.

Turvalisuse eest kannab hoolt Roelas asuv valla vabatahtlik päästekomando.

Vinni vald on aastate jooksul teinud pingutusi sportimisvõimaluste mitmekesistamiseks. Aastaid on Vinni spordikompleks, mis koondab enda alla ujula, pallimängude, maadlus- ja jõusaalid ning toitlustus- ja majutuse, olnud hinnatud treeningpaik vallaelanike kõrval ka spordiklubidele Eestist ja välismaalt. Vinni spordikompleksis on treeninud eesti rahvuskoondislased, siin sporditeed alustanud eesti tippujujad, sumomaadleja Kaido Höövelson, tuleva aasta suveolümpiamängudele pääsme lunastanud maadleja Epp Mäe jt.
Vinnis asub kaasaegne täismõõtmetes kaasaegne staadion, siinne kergliiklusteede võrgustik on pikim Lääne-Virumaal. Looduses liikujaid ootavad tervise- ja liikumisrajad Tudus, Roelas, Vinnis ja mujal.