Muinsuskaitsepäevadel tutvustatakse Pärnumaal Waldhofi vabriku lugu, Sindi kalevivabrikut ja Lavassaare muuseumraudtee veeremit

Euroopas tähistatakse 10.- 13. septembril tööstuspärandi aastat ja Muinsuskaitseamet kutsub huvilisi tänavustel Euroopa muinsuskaitsepäevadel tutvuma Eesti tööstuspärandiga.

Marko Šorin tutvustab külalistele Sindi kalevivabriku varemeid Foto Urmas Saard
Marko Šorin tutvustab külalistele Sindi kalevivabriku varemeid. Foto: Urmas Saard

Muinsuskaitseameti kodulehel kirjutatakse, et ligemale 10% Eesti 6000st ehitusmälestistest on otseselt seotud tootmisega: viinavabrikud, meiereid, veskid, masina- ja laevaehitustehased, linavabrikud ja puuvillamanufaktuurid, paberitööstused jne.

Ligi pooled Eestis riikliku kaitse alla võetud tööstuspärandist on vesi- ja tuuleveskid. Suur osa nende omanikest on tõelised veskifanaatikud, kes hoiavad ja tutvustavad pärandit, aga olulisem veelgi on see, et nad tegelevad tõsiselt veskite kaasaegse kasutusega, taastuvenergia tootmisega ja tasakaalu otsimisega loodusressurside kasutamise ja loodus- ning pärandihoiu vahel.

Seetõttu teeb ka Muinsuskaitseamet tänavustel muinsuskaitsepäevadel koostööd veskiomanikke ja –huvilisi ühendava MTÜga Eesti Veskivaramu ja avatud tööstuspärandi päeval 12. septembril on avatud kümned veskid kõikjal üle Eesti.

Pärnumaal võivad huvilised eeloleval nädalavahetusel sõita aururongiga Lavassaare muuseumraudteel: laupäeval kell 11-18; pühapäeval kell 11-17.

Laupäeval kell 11 alustab Sindi linnapea Marko Šorin punase koolihoone juurest linna tutvustava ekskursiooniga. Sindi muuseumis on nii laupäeval kui pühapäeval kell 10-15 avatud näitus „Sindi kalevivabrik ja linn“.

Pärnu linnakodaniku majas jutustab Olaf Esna Waldhofi vabriku ajaloost laupäeval, algusega kell 14.

Urmas Saard