Rahvusvahelisel Pärnu Grillfestil üritatakse Guinessi maailmarekordit

12. – 13. juunil Pärnu vallikraavi äärsel aasal peetav Eesti Hea Toidu Festival – Grillfest on kasvanud Balti piirkonna ja Põhjamaade suurimaks toidukultuurifestivaliks.

Andres (vasakul) koos Malta meestega Foto Urmas Saard
Andres (vasakul) koos Malta meestega. Foto: Urmas Saard

16. korda toimuv Grillfest tuli Pärnusse tagasi 2012 aastal. Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ütles, et tänavu saab Pärnu juba kahekümnendat korda õigustada suvepealinna tiitlit ja nimetas Eesti Hea Toidu Festivali esimest päeva suure suve alguseks. Aasta-aastalt on Grillfest kujundanud ja muutnud Eesti toidukultuuri paljude riikide esindajate jaoks ahvatlevamaks, tehes seda alates toredast lõunanaabrist Lätist kuni toidukultuuri lipulaevaks peetava Prantsusmaani. Muidugi on kohal ka Rootsi, Norra, Holland, aga isegi eksootiline Malta. Samuti näeb Leedu ja Gruusia lippe.
Prantsusmaa toidukultuuri esindab French Cafee, eesotsas Stephane Taurian.

Hollandi toidukultuuri esindab Fateli Külalistemaja ja 10 aastat Eestis elav Hank Hoogeveen.
Jaapani toidukultuuri esindab Pärnu esimene sushi koht Ahoy Sushi. Rõõmsas seltskonnas annab asjatundlikke selgitusi Heli Rebane. Norra ainulaadseid delikatess kammkarpe tutvustab ja pakub maitsmiseks Marko Kaldmaa. Mees on käinud Norras viimased 20 aastat 30 meetri sügavusel karpe püüdmas.

Üllatada suudavad ka kohapealsed mehed, kes pole käinud sügavustes, kõrgustes ega väga kaugetes maades. Näiteks Sokusarve trahteri peremees tõi Grillfestile uskumatult paksud pekilõigud. Valik on väga suur ja maitsestamised hästi mitmekesised.

“Me pole enam väikesed tegijad Euroopa ühises toidulauas, meil on midagi pakkuda kõigile. Aga eriti hea on pakkuda üha suuremaid valikuid Eesti rahvale. Võime olla uhked, et just Grillfestist, mille mõte on algusest peale olnud toidukultuuri inimestele lähemale toomine, on saanud regiooni mastaapseimaks toidukultuuri sündmuseks,” rõõmustab rahulolevalt festivali peakorraldaja Auris Rätsep.

Piknikul Guinessi rekordit püstitamas Foto Urmas Saard
Piknikul Guinessi rekordit püstitamas. Foto: Urmas Saard

Korraldaja abiline ja pressiesindaja Agni Raitar juhatab aasale püstitatud ainulaadsesse kilekuplisse, kus nõuetekohase tehnoloogia abil fikseeritakse uut maailma rekordit. Seekordsel festivalil püütakse esmakordselt pääseda Guinessi raamatusse kestvuspiknikupidamisega. Kestvusrekordile on registreerunud sadu piknikulisi, kes 36 tundi vältaval piknikul annavad igaüks oma ainulaadse võistkonnaga panuse maailmarekordi Eestisse toomisele. Maailma pikima piknikuga soovitakse väärtustada kultuurset toidunautimist heas seltskonnas ja pakkuda vastukaalu kiirustavale pealiskaudsele tänavatoidule. Raitari sõnul lubab korraldaja, et tänavu toit otsa ei lõpe. Mäletatavasti olid mullu toidufestivali külalised nõnda isukad, et lettidelt kadus toit söömaliste vatsa juba mitu tundi enne peo lõppemist. Nüüd seda kartust enam ei pidavat olema ja Pärnu linnapeagi lubab mõlemal toidufestivali päeva õhtul kohapeal päikeseloojangut nautida.

Tänavu võivad külastajad peatuda umbkaudu veerand tuhande kaupleja leti ees. Kahe päeva jooksul loodetakse kohata 50 000 söömapeolist. Festivali lavadel näeb ja kuuleb esinejaid Pärnust ja kaugemaltki.

Urmas Saard