Pärnus tähistatakse Eesti lipu päeva üheksandat korda lipurivistusega Rüütli platsil

Uudisteportaal Külauudis.ee pöördus mitmete Pärnu linna ja maakonna koolide poole küsimusega, milline on käesoleval aastal nende osalus Pärnus tähistataval lipu päeval? Oma vastuse andsid kiirelt kaks Pärnu linna ja kaks maakonna üldhariduskooli.

Meenutades lipu päeva tähistamist Pärnus aastal 2014 Foto Urmas Saard
Meenutades lipu päeva tähistamist Pärnus aastal 2014. Foto: Urmas Saard

Pärnu Vene gümnaasiumi huvijuht Kristiine Miljan ütles, et nende kool on esindatud viie kandelipu ja vähemalt kümne õpilasega. Pärnu Vanalinna põhikooli huvijuht Marje Vaan lubas isiklikult kohal olla. Kindlasti tuleb ka kooli direktor Pille Tahker ja klassitäis õpilasi kümne kandelipuga.

Paikuse põhikooli huvijuht Anu Tammearu-Mežule selgitas, et nende kool on esindatud kodutütarde ja noorkotkastega. Tänavu veebruaris muretses kool koostöös vallavalitsusega 30 kõrgekvaliteedilist sinimustvalget lippu. Lipuvabrikust öeldi, et varem pole mitte ükski asutus endale korraga nii palju lippe ostnud. Audru kooli direktori Peep Eenraidi sõnul neil lippe ei ole, aga lubasid lipu päeva pühitsemisel osaleda kümne õpilasega. Alati on olnud ka direktor isiklikult kohal. Eesti lipu seltsi varahoidja teatel palus Pärnu korraldustoimkond veel paarkümmend lippu lisaks, mis ka antakse. Loodetavasti jätkub siis ka Audru koolile, kes on kõigil aastatel vaatamata suhtelisele kaugusele olnud alati tublilt esindatud.

Igal aastal osaleb lipu päeva tähistamisel Pärnus ka Kaitseliidu Pärnumaa maleva üks kompanii.

Eesti lipu seltsi Pärnu osakonna esimees Heldur Paulson tutvustas kava, mis sarnaneb põhiliselt kõigi eelnevate aastatega. Kell 18.00 algab pidulik tseremoonia Rüütli platsil. Juba veerand tundi varem mängib platsi servas meeleolukaid lugusid Rein Vendla juhatatav puhkpilliorkester. Tervitussõna ütlevad Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Eesti lipu seltsi esimees Jüri Trei. Järgneb traditsiooniline rongkäik mööda Rüütli tänavat. Sedakorda lahkutakse peatänavalt taas suunaga Ranna kõlakotta, kus annab kontserdi Akordioniklubi.

Eesti lipu selts on väga tänulik oma suursponsorile, kes ka sellel aastal trükkis sadade eurode väärtuses plakateid, väikseid flaiereid ja mahukaid kavasid. Pärnus toimuvat lipu päeva toetas Pärnu linnavalitsus 800 euroga. Sündmuse heale kordaminekule aitavad kaasa Eesti Ühiskonnaõpetajate selts, IRL-i väärikate klubi ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Eesti lipu selts kutsub rahvast pühitsema sinimustvalge lipu sünnipäeva Pärnus, Sindis, Tallinnas, Haapsalus, Otepääl ja kõikjal üle riigi, kus seda tähtsaks peetakse.

Urmas Saard