Laulupealinna lauluisa Timo Lige külastas hiliskevadist suvepealinna

Täna võis Pärnus Martensi väljakul kuulda gospel muusikat ja head sõnumit Kristusest, mis peatas mitmeid üllatunud juhumöödujaid ning sundis vaatamata tusasele ilmale mõnedki inimesed algusest lõpuni paigale jääma.

Johannes ja Timo Lige Foto Urmas Saard
Johannes ja Timo Lige. Foto: Urmas Saard

Tasuta kontsert-perepäev Timo Lige perebändiga oli juba aegsasti välja hõigatud ja nii otsustasin minagi uudistama minna. Sissejuhatava mõttena rääkis Alari Allikas, Pärnu Sool ja Valgus kogudusest, et kunagi armees aega teenides pidi ta harjutama AK-47 ehk 7,62mm Kalašnikovi automaadi lahti võtmist ja kokku panemist ning õnneks ainult elutu märklaua pihta tulistamist. Ta ütles, et ka täna ei pea kartma surmavat tabamust, aga pidas võimalikuks saada pihta hea sõnumiga.

Esimene jutt oli paljutõotav. Tõmbasin nööridest sikutades tressijaki kapuutsi kindlamini pähe, et jahe tuul vähem segaks ja kuulasin sõnajärje üle võtnud Timo Liget. Selgus, et vääramatud asjaolud ei võimaldanud tervel perel kohale tulla. Tulemata jäi abikaasa Monika ja tütred Mirjam ning Hanna. Aga Johannes istus isa kõrval trummi taga, hiljem raputas kõristiga rütmi. Timo on koorijuht ja kooriseadete looja, ta on sadade kristliku sisuga laulude autor. Ta on Kärdla ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja, kes nimetati sama kooli aasta õpetajaks 2010. Aasta hiljem sai Timo nimi tuntuks üle riigi kõigi televaatajate kodudes, kus jälgiti „Laulupealinna“ teleprojekti. Kärdla kooli vilistlastest ja laulmist armastavatest rõõmsatest noortest koosnev ühisgümnaasiumi segakoor, mida juhatab Timo, võitis 2011. aastal koos Ott Leplandiga Kärdlale laulupealinna nimetuse.

Alari Allikas ja Oiku liikmed Foto Urmas Saard
Alari Allikas ja Oiku liikmed. Foto: Urmas Saard

Lastele pakuti võimalust siseneda mikrobussi salongi, kus tehti näole maalingut. Bussi külge oli kinnitatud märklaua kujutisega padi, mille pihta pallikestega täpsust sihtides jäi pall kuulekalt karvase materjali külge kinni. Visete õnnestumisel kinkis keegi tädi maiustust. Täisealistel inimestel oli soovi korral võimalus vaimulikega isiklikult vestelda.

Soomest tulnud Heimo Tihhonen pidas lühijutluse inglise keeles ja teda tõlkis sorava vilumusega Aarne Heide, kes samuti musitseeris. Mõtlema panevalt laulis ja jutustas oma lugu Kaido, kes on abi saanud Koonga vallas asuvast “Lõpe hea sõnumi vennaskonnast”. Ta on olnud oma eluga mitmetpidi ummikus, aga usu läbi leidnud kätte õige teeotsa. Kaido esinemine oli siiralt avameelne ja ta ei häbenenud kõnelda oma elu möödunud aegade pahupoolest. Nüüd on tema sõnul kõik teisiti. Kaido esines mitme lauluga ja palus veel ühe laulu jaoks aega. Samal ajal ootasid oma esinemise korda lava trepi juurde kogunenud Pärnu oikumeenilise naiskoori Oiku lauljad, keda juhatab Ester Murrand.

Ester Murrand Foto Urmas Saard
Ester Murrand. Foto: Urmas Saard

Koorijuht on elavahingeline ja alati väga rõõmsameelne. Kiirel sammul üle Martensi väljaku astudes lehvitas juba kaugusest ülevalt heatujulisena. Enne kooriliikmete lavale tõusmist vaatas ta hoolitseval pilgul lauljate riietust ja seadis abistavalt salli kaelal või tegi mõne muu vajaliku tähendusega liigutuse.

Esimesena lauldi üht kümne aasta vanust Alari loodud laulu, millest jäid meelde sõnad: „Tule nagu hommik, päiksekiir…“ Alar laulis ise samuti. Ester ütles, et Oiku repertuaaris on rohkesti Lige laule, millest mõned seegi kord kuulajateni toodi, ka viimane lugu, mis jäi mõtte ja viisiga kuidagi eriliselt meelde. Kõlasid sõnad: „Üle terve maailma kiidab kõrgeks Jumal Sind, inimene“. Kaasa musitseerisid ka isa ja poeg: Timo ja Johannes.

Martensi väljakult lahkudes kuulsin veel: „Meie Isa, kes Sa oled taevas! Pühitsetud olgu Sinu nimi. Sinu riik tulgu. Sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal. Meie igapäevast leiba anna meile tänapäev. Ja anna meile andeks meie võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele…“

Urmas Saard