Paikusel toimus kevadine jalgrattamatk „Tunne oma koduvalda“

Igal kevadel Pärnumaal toimuv ca 23 km pikkune jalgrattasõit Paikuse alevi, Silla, Vaskrääma, Tammuru ja Seljametsa küla teedel on kujunenud rattasõitu harrastavatele inimestele oodatud matkapäevaks.

Pereisa Silver Schliep võitis loosi tahtel ratta, matkal olid ühes abikaasa Anu, 4-kuune Marten ja 5-aastane Sander Foto Urmas Saard
Pereisa Silver Schliep võitis loosi tahtel jalgratta, matkal olid ühes abikaasa Anu, 4-kuune Marten ja 5-aastane Sander. Foto: Urmas Saard

Väikeste ratturite teekond on 5,4 km ja seda ringi sõidetakse Paikuse alevist väljumata. Andres Riivits ütles, et rattal oleva näidiku järgi kaotas ta pika ringi läbimisega 237,4 kilokalorit.

Peale matka toimus vigursõidu võistlus viies arvestuses: kuni kooliealisteni, kuni neljanda klassini, viies kuni üheksas klass. Täiskasvanud jagunesid omakorda eraldi meeste ja naiste arvestuseks. Vigursõite korraldas Roland Simanis. Jüri Koger oli tehnikabussiga abiks matkal osalenud jalgratturitele, kellel probleemi keti või mõne muu pisiasjaga.

Kõik matkale registreerunud said mingi kingituse. Vastavalt sellele järjestusele, kuidas nimesedelid korvikesest välja võeti, anti igale ühele võimalus ise endale mingi kingitus valida. Traditsiooniliselt loositi rattamatkal osalejate vahel välja ka jalgratas. Eelnevalt lepiti kokku, et ratta omanikuks saab see, kelle sedel võetakse välja 27-dana. Õnnelikuks rattaomanikus sai esimest korda Paikuse rattamatkal osalenud sama valla elanik Silver Schliep, kes oli kohal kogu perega: abikaasa Anu, 4-kuune Marten ja 5-aastane Sander.

Vigursõitu sooritab Kristel Tael, kes võitis möödunud aastal jalgratta Foto Urmas Saard
Vigursõitu sooritab Kristel Tael, kes võitis möödunud aastal jalgratta. Foto: Urmas Saard

Möödunud aastal läks uue rattaga koju Kristel Tael. Paraku juhtus nii, et keegi kurjam varastas ja lõhkus ratta ära. Kristel leidis küll ratta kiiresti ja iseseisvalt üles, aga päris terveks pole õnnestunud ratast remontida. Mullu oli temaga kaasas alla aastane Melissa, kes tänagi rattamatkal osales koos vanemate vendade Mario ja Marcusega. Nüüd on Melissa juba aasta ja kaheksa kuune.

Paikuse valla kultuuritöö spetsialist Ille Riivits ütles, et rattamatkasid on korraldatud ajast, kui ta Paikuse valda tööle tuli. Uue sajandi esimestel aastatel osalesid üksnes lapsed ja võistluseid korraldati neile Seljametsal. Hiljem muutus ettevõtmine koguperepäevaks ja jalgrattamatkal hakkas järjest rohkem täiskasvanuid osalema. Jalgrattaid on välja loositud alates esimesest korrast kuni siiani. Täna oli registreerunuid 65. Mõnel aastal on see arv pisut suurem, aga alati jääb osalemise suurusjärk enamvähem tänase piiresse.

Urmas Saard