Võrus hakkavad kõlama vaskpillid

Voru_VaskpillipäevadAavo Ots tuleb oma trompetiklassi ja noorteorkestriga hilissuvisesse Võru linna, kus toimub VIII Aavo Otsa trompeti suveakadeemia, kammermuusika kursus ja XIX festival “Võru Vaskpillipäevad”.

Läinud õppeaasta oli minu õpilastele edukas ja tahan neid esitleda 10. augustil kell 19 “Kandles” toimuval kontserdil “Trompetitalendid 2014”. Veel enne, kui kõlavad kontserdihelid, ootame kell 18 lapsi, lapsevanemaid ja kõiki teisi puhkpillihuvilisi “Kandlesse”, kus toimub pillide ja pillimängu tutvustus. Trompetimäng on imelihtne”, ütles Aavo Ots. Koos tahetakse näidata, kui ilusat häält teevad trompet ning tema soliidsed sugulased piccolotrompet, flüügelhorn ja teised pillid.

Aavo Otsa Muusikastuudio www.musicstudio.ee loodi 2002. a eesmärgiga arendada ja süvendada noorte solistide ja kammermuusikute esitamise oskusi ning leida ja laiendada rahvusvahelise erialase koostöö võimalusi. Stuudio annab andekatele muusikutele täiendavat erialast õpet ning ansamblimängu koolitust. Muusikastuudio eesmärgiks on puhkpillisolistide ja ansamblite taseme arendamine rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliseks, nende ettevalmistamine rahvusvahelisteks konkurssideks.

Võrumaal on Aavo Otsa kodu ja isatalu ning see on üks põhjus, miks ta tahab oma õpilaste ja sõpradega panustada siinse muusikakultuuri arengusse. „Juba 1996. aastal, kui minu idee korraldada suvekool ja kontserdisari “Võru vaskpillipäevad” teostus, seadsin eesmärgiks noorte puhkpillihariduse kaasajastamise. Selle nimel olen 18 aastat igal suvel “Võru vaskpillipäevadel” pillimängu õpetanud ja noorteorkestreid dirigeerinud. Olen kutsunud siia õpetama ja kontserte andma maailmakuulsa Mediterranean Chamber Brass’i (2010) ning nimekaid eesti ja välismaa õpetajaid. Tähelepanuväärne roll festivali “Võru vaskpillipäevad” ajaloos on eesti väljapaistva vaskpilliõppejõuna Priit Sonnil, tema õpilastel ja ansamblitel,“ meenutas Ots.

Trompeti suveakadeemial 2014 on abiks välismaa nimekates õppeasutustes õppivad noored, kes on reaalselt omandanud Lääne kaasaegse pillivaldamise ja kelle mängu kuuleb 12. augustil toimuval kontserdil.

12. augustil toimuv “Veneetsia karneval” – särav barokk ja klassika, virtuoosne trombooni- ja trompetimuusika – pakub suurepärast muusikaelamust. Esinevad Sibeliuse Akadeemia (Helsingi, Soome) trombooni eriala üliõpilane Toomas Vana, trompeti eriala magistrant Neeme Ots ja orkestridirigeerimise eriala magistrant Jaan Ots (trompet, klaver) ning rahvusvahelise konkursi laureaat Aarne Ots. Kõik neli on “Võru vaskpillipäevade” “veteranid” – nad on esinenud “Kandle” saalis alates 1996. aastast. Neeme Ots võitis rahvusvahelise konkursi “Trompetitalendid Tallinn 2014” Grand Prix’.

Festivali lõppkontserti “Nooruse hääled”, kus tehakse muusikat barokist rokini, võib nimetada solistide, ansamblite ja orkestrite paraadiks. Esinevad vaskpillisolistid, TP-Brass Pärnu muusikakoolist Kaido Kivi juhatusel, Suveakadeemia Brass, Eesti Noorte Brass ja festivaliorkester, milles mängivad parimad noored puhkpillimängijad Eestist. Lõuna-Eesti Noorte Puhkpilliorkester tähistab esinemisega oma 10. aastapäeva. Lisaks on loodud laste puhkpilliorkester, kus mängivad noored vanuses kuni 12 aastat.