Siimu-Jaani talus sõidetakse ajamasinaga 1936 aastasse

Vana auto Siimujaanil2. augustil oodatakse kõiki Pajusi valda Vägari külasse Siimu-Jaani tallu Suurele-Rahvapeole, kus “ajamasin” viib tagasi 1936 aastasse, mil üks edukas talupere endale esimese auto ostis.

Stiilse koosviibimise sisustavad ajastukohased laulud ja tantsud ja sõnakustietelemised. Õpitubades on võimalik omandada erinevaid oskusi ja tarkusi.

Päeva eesmärk on mängulise tegevuse kaudu tutvustada tormilist arengut, mis toimus eesti rahva elus 1920ndate ja 30ndate aastate kestel, seoses tehnika arengu ja poliitiliste muurangutega. Rehetarest taluhäärberisse, hobuse tagant traktori ja kombaini peale ning autorooli, kandle ja torupilli asemel kitarri ja akordioni ning grammofoni muusika saatel tantsima, regialaulude ja ringmängude asemele organiseeritud seltsitegevus ja etlemine jne. Taluõuele on loodud reaalne tegevuspaik koos tegelastega, kes oma tegemiste kaudu tutvustavad neid kaugeid aegu. Näidatakse tolle aja moodsat tehnikat: autod, jalgrattad, fotograafia, kino ja raadio. Õpetatakse vanu töövõtteid: või tegemine, leiva küpstemine, heina niitmine, lina kasvatamine, ning vanu tantse: külatantsud ja swingtantsud.

Rahvapeol osalevad Eesti Põllumajandusmuuseum, Eesti Piimandusmuuseum, Eesti Ringhäälingu muuseum, Eesti Jalgrattamuuseum, Laitse Rallipark, . Laadakaupa pakuvad käsitöömeistrid, põllumehed ja vanakraami kauplejad. Kõnnujõe talu pakub vana ja uut (1930ndad ja tänapäevane) menüüd. Lisaks toimub loterii, mille peaauhinnaks on suitsupõrsas, väiksematele külalistele on lasteala põhupallide ja vanade mänguasjadega. Toimub heinaniitmise võistlus, hindajateks põlised põllumehed.

Esinevad: Viljandi Seasaare Näitmängu Selts, Maarja-Magdaleena segakoor, rahvatantsurühm Kaljaan, Eesti Idla Selts, Swing Club, Tallinn Swing Dance Society, Margus Põldsepp, Jaanus Jantson, Marju Varblane. Päevajuhiks on Palamuse Kihelkonnakoolimuuseumi projektijuht ja harrastustetatriedendaja  Janek Varblas.

Täpsemat infot sündmuse kohta saab veebilehelt www.siimujaani.com.

Jaan-Ivo Lukas