Eesti vabadusvõitlejad kogunevad täna Põltsamaal

vvl_logoTäna, 19 juulil koguneb Põltsamaal toimuvale Eesti Vabadusvõitlejate Liidu XXII kokkutulekule ligi 400 inimest. Nendest enamik on II maailmasõja veteranid, kelle sõdimise eesmärgiks oli Eesti iseseisvuse taastamine. Sündmus koosneb pidulikest ja isamaalistest tseremooniatest, mis saavad teoks Põltsamaa ajaloolistes paikades ning kõige kauem ollakse koos Põltsamaa lossihoovis.

Kokkutuleku avab Jõgeva Vabadusvõitlejate Liidu juhatuse esimees, II  maailmasõja veteran Arnold Kull, kes oma avakõnes märgib, et praegused veteranid olid sõja alguses 14-22 aaastased.

“Eesti armeed, kus olime valmistunud teenimiseks, polnud enam olemaski,” lausus Arnold Kull. “Eesti mehed võitlesid II maailmasõjas aga mitte Suur-Saksamaa eest, vaid Eesti riikliku iseseisvuse taastamise nimel. Me elasime läbi kõik koledused. Kes viidi sõjavangina Venemaa vangilaagritesse, kes tegi läbi Tšehhi põrgu, kes kannatas Tööpataljoni alandusi. Mõnest said metsavennad. Lootus kippus kaduma, hirm tuleviku ees aga püsis. Seda enam tundsime rõõmu, kui Eesti ometi vabaks sai ja selgus, et meie polnud asjate võidelnud ja oma ideid aastakümneid kaasas kandnud.”

Vabadusvõitlejate kokkutulekul osalejad kogunesid alates kella 10 registreemispaika Veski tänavasse noortekeskuse Juventus hoonesse  Ametlik osa algas pärgade asetamisega vabadussõja mälestusmärgi jalamile. Veski ja Aia tänava vahelisse parki, president Konstantin Pätsi istutatud tamme kõrvale pannakse kasvama vabadusvõitlejate tamm. Rongkäigus minnakse EELK Põltsama Niguliste koguduse kiriku juurde, kus päevakohase jumalateenistuse peab õpetaja Markus Haamer.  Sündmused jätkuvad Põltsamaa lossihoovis, kus heisatakse kokkutuleku lipp.

“Lossist on järele jäänud ainult varemed, kuid need jutustavad meile aastatuhande jooksul kestnud sõdadest ja sõdijatest, Põltsamaa kuulsusrikkast ajaloost ja viimasest sõjast, kus meie oma kodumaa vabaduse eest võitlesime,” lausus 88-aastane Arnold Kull.

Kulli sõnul saigi Eesti vabadusvõitlejate liikumine paljuski alguse Põltsamaa kandist. 22. juunil 1989. aastal toimus XIV vabadusristi päev, kus olid kohal kolm meest ning Põltsamaa kirikuõpetaja ja Viljandimaa praost Herbert Kuurme õnnistas vabadusristlaste lipu. Eesti Vabadusvõitlejate Liit loodi 1992 Tartus ja sama aasta 29. augustil peeti esimene kokkutulek Adaveres. Korraldada ja rahastada aitasid kokkutulekut Adavere majandi (praeguse Adavere Agro) juhid Viktor Meister ja Vello Kaselo, kes on kutsutud ka tänasele kokkutulekule austusväärsete külalistena.

Arnold Kull märkis, et tänavuse Eesti vabadusvõitlejate XXII kokkutuleku korraldamisele aitab igati kaasa kohalik omavalitsus eesotsas Põltsamaa linnapea Jaan Aiaotsaga.

“Oleme uhked selle üle, et iseseisva Eesti eest võitlejad otsustasid oma kokkutuleku korraldada just Põltsamaal,” lausus linnavolikogu esimees Andres Vään.

Eesti Vabadysvõitlejate Liidu  XXII kokkutulekut tulevad kajastama erinevad meediakanalid.

Jaan Lukas