Külateatrite festival Kuhjaveres
kestab tänavu kolm päeva

Võhma teatritrupp Rassijad mängib 18. augustil esimest vaatust Eduard Vilde "Pisuhännast". Foto: erakogu
Võhma teatritrupp Rassijad mängib 18. augustil esimest vaatust Eduard Vilde “Pisuhännast”. Foto: erakogu

Suure-Jaani vallas Kuhjavere külas saab tänavu näitemängudele kaasa elada kauem kui enamikel varasematel kordadel. Traditsiooniline kultuurisündmus IX külateatrite festival kestab 16.-18. augustini. Mõnedki trupid astuvad publiku ette esimest korda.

MTÜ Kuhjavere Küla Seltsi juhatuse esimehe Urve Muki sõnul osaleb  seekordsel külateatrite festivalil 26 näitemänguseltskonda.

“Ehkki seadsime etenduse pikkuse piiriks 45 minutit, ei mahtunud etteasted mitte kuidagi ära kahele päevale,” sõnas Urve Mukk. “Sellest tulenevalt astuvad teatritegijad publiku ette juba 16. augustil ja näitemängupidustused jätkuvad 17. ja 18 . augustil. Reedel on üles astumas seitse, laupäeval ja pühapäeval 10 truppi. See  tähendab kokku 10 tundi teatrielamusi”

Kuhjaveres mängitakse nii eesti kui ka välisautoreid, algupärandeid, tuntud lugude ainetel lavastatud lugusid, ei puudu ka komöödiad, kriminullid, samuti ajaloohõnguline ja päevakajaline temaatika.

“Näiteks ootame suure põnevusega Võrumaa Krabi külateatri ülesastumist,” rääkis Urve Mukk. “Krabilased ei avaldagi oma lugu ega sisu enne kui Kuhjavere laval. Sealne lavastaja Marje Mürk on näidendi  ise kirjutanud ja lavastanud.”

Peaaaegu pooled näitemängupidustustele tulijatest mängivad Kuhjavere külas esimest korda. Esimest korda ollakse kohal ka  pealinnast: Salme rahvateatri algajate trupp mängib “Pöial-Liisit”.  Maakondi on kokku  esindatud  üheksa. Kodumaakonnast Viljandimaalt saabub näitemänguühendusi kaheksa, Ida-Virumaalt ja Järvamaalt kummastki neli, Pärnumaalt kolm, Harjumaalt ja Võrumaalt kaks ning Põlva ja Tartumaalt üks.

Organiseerimistoimkond on mõelnud läbi ka mõned muudatused esinemispaigas, mis võimaldab publikul ja näitlejatel ennast paremini tunda. Teatrifestivali patrooniks on jätkuvalt professor Kalju Komissarov, kes oligi see, kes ütles truppide rohkust silmas pidades, et tema taha asi pidama ei jää. Kuigi Kalju Komissarovi töögraafik on endiselt tihe, on tema huvi ja ootus suur, kuidas  trupid tänavu üllatavad. Patroon tegeleb iga trupiga vahetult pärast nende etteastet, jagades oma mõtteid ja muljeid nähtud loost.

“Festivali korraldamisel on oluline roll ka inimestel Kuhjavere naaberküladest,” ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk. “Eks maapiirkonnas tuleb ikka naabritele ka loota. Ühistegevust sõna otses mõttes korraldamisel ei ole, kuid kõik koostööpartnerid oleme teadlikult valinud Suure-Jaani valla oma ala asjatundjate hulgast, olgu selleks siis toitlustaja, helitehnik, videomees, simmanibänd, parkimiskorraldaja vms. Mõistagi  ootame piirkonna rahvast publikusse. Teater tuleb ju koju kätte.”

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap