Nädalavahetusel toimub Nõmmel muusikafestival endise kinosaali taastamiseks

MTÜ Nõmme Koduloohuviliste Koda ja Von Glehni restoran-pubi kollektiiv soovivad kodanikualgatuse korras taastada kunagise kino Victoria Palace saali. Ühe esimese üritusena korraldatakse selleks 2.-3. juunil heategevuslik Von Glehni muusikafestival “Projekt 326”.

Festival toimub Pärnu mnt 326 sisehoovis, mis on müüriga piiratud ja piisavalt suur nii nõmmelaste vajaduste katmiseks kui ka väljastpoolt tulijate vastuvõtuks. Kahe päeva jooksul astub üles 14 esinejat, näiteks: Compromise Blue, Tuberkuloited, projekt Sibul-Tuksam-Brambat, Vennaskond, Sõpruse Puiestee, Reet Linna, Kolumbus Kris ja Jan Uuspõld, Taavi Peterson & Pacemaker, Belka ning mitmed teised. Muusikud esinevad tasuta, piletitulu läheb aga otseselt saali taastamise heaks. Päeva juhib Andres Raid.

“Victoria Palace avas uksed 1934. aastal Nõmme esimeseks pilvelõhkujaks nimetatud nn Kahro majas ning oli tollal üks Eesti kaasaegsemaid ja esinduslikumaid kinosaale. Saali all asus tollase Nõmme noobleim lokaal Maxim, kus praegu tegutseb restoran-pubi Von Glehn. Kino jäi sinna – küll uue nimega Võit – ka pärast sõda, kui ülejäänud maja võttis enda käsutusse NKVD, kes rajas sinna hiljem Nõmme miilitsakooli nime all tuntud õppeasutuse. Elanud üle nõukaaja, jäi kinosaal umbes 15 aasta eest unarusse ja seisab praegu kasutuseta. Saali endisest hiilgusest on järel üsna vähe, ehkki mõned osad omaaegsetest sisustuselementidest on õnneks säilinud,” rääkis Nõmme Koduloohuviliste Koja juhatuse liige Toomas Kleesment.

Saal oli projekteeritud mitmeotstarbelisena – näiteks peeti seal kino näitamise kõrval ka Nõmme koorekihi balle. Ka taastajad näevad saali tulevikku multifunktsionaalsena. “Seal saaks korraldada nii kinoseansse, teatrietendusi, kontserte, konverentse kui ka vastuvõtte. Aga miks mitte ka näiteks lasteüritusi, Nõmme noortemaja näiteringi etendusi ja Nõmme muusikakooli kontserte, kus tulevased näitlejad ja muusikud oma tuleristsed saaksid,” lisas Kleesment.