Eestis toimus esimene aiandusteraapia õppepäev

Möödunud laupäeval, 10. septembril kogunesid Sauele aianduskeskuse Hortes kohvikusse 30 aiandusteraapia huvilist osalema selle ala Soome spetsialisti Tarja Takala-Hotti koolitusel.

Selleteemaline koolitus toimus Eestis esimest korda ning huvi oli peakorraldaja, MTÜ Inkotuba projektijuhi Pirjo Vaarmaa sõnul suur.

Tarja Takala-Hotti andis ülevaate aiandusteraapia olemusest ja ajaloost. „Teraapilise aiatöö eesmärgiks on inimese heaolu edendamine taimede ja aiatöö abil,” ütles ta. „Vältimatu ei ole ise aiatööd teha, võib nautida ka teiste saavutusi,tehtut ja nautida ümbritsevat rohelust.”

Aiandusteraapia eesmärgiks on inimese heaolu taseme tõus, elukvaliteedi paranemine, toimetuleku toetamine ja rehabilitatsioon. Takala-Hotti rõhutas, et selline teraapia vorm ei pruugi kõigile sobida ja klient ongi see, kes dikteerib teraapia sisu ja ka tempo.

Uskumus aia tervendavast võimest on erinevates kultuurides ja religioonides väga ammune. Üks tänapäeva aiandusteraapia pioneere on USA, kus aedade ja taimekasvatuse tervendavat mõju hakati kasutama sõjajärgsel ajal lahingutes palju koledusi kogenud sõdurite tervendamiseks.

Helen Urbanik,
MTÜ Inkotuba turundusjuht

Share via
Copy link
Powered by Social Snap