Haapsalus uuritakse unikaalseid maalinguid

De la Gardie lossi saali laemaalingu fragment. Foto: laanlane.ee
Haapsalu Vaba tänaval asuva 19. sajandil ehitatud De la Gardie lossi ruumes asuvad lähiajal tööle kunstiajaloo eksperdid, kes teevad kindlaks, kui suures ulatuses on säilinud Haapsalus unikaalsed maalingud, kirjutab portaal www.laanlane.ee.

Tänavu veebruaris avastasid De la Gardie lossi ruumes töötanud OÜ Einby Ehituse töömehed lossi trepikoja ja teise korruse ruumide seintelt ning laest mahakooruvate viimistluskihtide alt ositi paljanduvad maalingud. “See hoone kuulus algselt De la Gardie’dele. Tõenäoselt paiknesid maja esimesel korrusel väiksema esinduslikkusega ruumid, teisel, kõrgemate lagedega ja avarate akendega korrusel asusid külaliste toad ning pidusaal,” ütles Haapsalu linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu. “Just endise saali, mis haigla aegu oli jagatud viieks väikeseks palatiks ja koridoriks, seintelt ning laest leiti jälgi rikkalikest maalingutest,” jutustas Padu.

Värvidest on kasutatud näiteks koobaltsinist, kuldset, roosat ja beeži. Kuigi praegu on maalinguist nähtavad vaid katked, pakub Padu, et hilisemate viimistluskihtide all võib neid ilmselt rohkemgi leiduda. Analoogiliselt juba leitule võisid maalingutega kaunistatud olla ka teised lossi toad.

Haapsalu seni ainukesed teadaolevad vanad laemaalingud ja seinajoonistused on kavas hooldusravi keskuseks remonditavas auväärses lossihoones vähemalt osaliselt välja puhastada, konserveerida ja eksponeerida. Esmalt tuleb teha põhjalik siseviimistluse uuring ning kirjeldada leitu. Maalingute uuringutega tegelevad firmad, kes spetsiaalse metoodikaga seinte-lagede viimistluskihte uurivad. OÜ Vana Tallinna hinnapakkumise kohaselt kulub uuringutele paari tuhande euro kandis. Ilmselt alustatakse viimistluskihtide detailse ülevaatusega lähematel nädalatel.

Aastaid tühjalt seisnud De la Gardie lossi laseb Läänemaa haigla ümber ehitada hooldusravikeskuseks. Padu sõnul annaks maalingute eksponeerimine majale lisaväärtust. “See on Haapsalu kultuurilugu ja kahtlemata lisaväärtus selle maja juures. Kui saaks mingiski osas maalingud korda tehtud ja eksponeeritud, siis oleks see väga hea.”

Tutvu lähemalt ja vaata fotosid www.laanlane.ee

Allikas: www.laanlane.ee