Louis Kahni kontserdilaev väisab suvel Eestit

Saaremaa päritolu maailmakuulsa arhitekti Louis Kahni konstrueeritud kontserdilavaga laev väisab käesoleva aasta suvel Kuressaaret ning laeva meeskonda kuuluvad muusikud annavad siin ja mitmel pool Eestis kokku 15 kontserti.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Robert Austin Boudreau valis mullu sügisel Roomassaare sadamas välja koha, kus laev võiks kontsertide ajal seista. Foto: Alver Kivi

Louis Kahni projekteeritud ainsa laeva Point Counterpoint II kapten ja American Wind Symphony Orchestra asutaja Robert Austin Boudreau (83) pakkus Kuressaare linnale neljaks kontserdiks välja juuli esimesed neli päeva.

Kontserdiajad täpsustamisel

“Linnapoolne palve on pakutud nädalalõpp ära vahetada, kuna siis on koolinoorte laulupidu,” ütles Kuressaare linnapea Urve Tiidus. Täna kohtub linnapea Tallinnas Eesti Arhitektide Liidus Robert Boudreau`ga uuesti ning siis on kavas kontsertide toimumise aega täpsustada. Ilmselt toimuksid kontserdid Roomassaare sadamas, kuhu 65 meetri pikkune alus ära mahuks. Möödunud sügisel käis Boudreau isiklikult Kuressaares ka Roomassaare sadamaga tutvumas. Toona kohtus Boudreau ka linnajuhtidega ja siis jäi kõlama mõte, et laev võiks rikastada Kuressaare merepäevade programmi. Nüüd Boudreau väljapakutud ajagraafik aga välistab selle.

Kuressaares toimuvad kontserdid oleksid üks osa Eestit ja teisi Läänemere riike hõlmavast kontsertturneest. Lisaks Kuressaarele antakse Eestis juuni lõpus–juuli alguses kontserte veel Tallinnas, Narvas ja Pärnus.

Kontsertturnee korraldamise peamine mõte on katta laeva USA-st Louisianast Eestisse toomise kulud, et siis tulevikus laev lõplikult Eestisse jätta. Laeva jäädavalt Eestisse tuua oli ka 1974. aastal manalateed läinud Louis Kahni ja tema sugulaste soov.

“See oleks Louisi mälestuseks hea ja mulle meeldiks laev Eestisse tuua, isegi kui selle müügist eriti raha ei saa,” ütles Boudreau Meie Maale möödunud sügisel.

Laev antakse poolmuidu ära

Maailmas ainulaadne alus loodetakse Eestis müüa 1,1 miljoni USA dollari eest. Tegelikult on laev hinnanguliselt väärt 7 miljonit dollarit, kuid Boudreau soovis selle eest saada 1,5 miljonit.

Laeva Eestisse jätmist toetas ka Louis Kahni poeg, filmirežissöör Nathaniel Kahn, kes on nõus eraldama selleks 400 000 dollarit. Ülejäänud, 1,1 miljonit dollarit tuleks Eestil endal leida. Boudreau kohtus möödunud nädalal laeva loovutamise küsimuses ka president Toomas Hendrik Ilvesega.

Lisaks omapärasele välimusele saab laeva kiiresti kontserdipaigaks või teatritegemiseks kujundada, kui külg ja katus avada. Vaatajatele avaneb suur lava. Lisaks on aluse alumisel tekil kunstigalerii.

Superlaeva Eestisse jäädavalt toomine järgmisel aastal oleks ka omamoodi sümboolne, sest tänavu on kavas pärast viieaastast pausi korraldada teist korda Louis Kahni päevad, mis meelitaksid Eestisse kuulsaid arhitekte üle maailma. Seekord toimuvad üritused lisaks Saaremaale ka Tallinnas.

1976. aastal ehitatud laeval on omapärane ajalugu, sest see on sõitnud läbi peaaegu terve maailma. Näiteks Pariisis esinedes tuli orkestrit juhatama tollane meer ja tulevane Prantsusmaa president Jacques Chirac. Laeval on esinenud ka mitmed maailmakuulsused, nagu näiteks USA džässtrompetimängija Dizzie Gillespie jt. Osaletud on nii USA, Kanada, Suurbritannia kui endise Nõukogude Liidu tähtpäevadel. Laeva orkestrile on kunagi loo kirjutanud ka Erkki-Sven Tüür.

Oliver Rand, Meie Maa