Karjasemärss vööle ja 1. jaanuaril poodi

Elina Kononenko,
ajakirjanik

Peale igasugu presidendi sõnause kaudu liikvele lastud sõnade on viimasel ajal kosta veel üht uut sõnapaari: euromüntide stardikomplekt. Kuuldavasti pidi tegu olema millegi nii hinnalisega, et rahvas jookseb selle järele suisa tormi.

Ajakirjandus on varustanud meid pideva infoga, kui palju stardikomplekte juba müüdud on ja kui palju Eesti pank neid juurde on tellinud. Selgub koguni, et üks inimene saab osta korraga vaid viis komplekti. Mida aga selle kilekotitäie peenrahaga peale hakata, jääb mulle kui praktilise meelega inimesele selgusetuks.

1. jaanuarist vallutavad meie rahakotte nagunii senistest Eesti sentidest märksa kopsakamad euromündid. Mõtlen juba õudusega, kuhu kogu see igapäevaeluks vajalik metall tulevikus ära mahutada. Eks näis, kas tuleb omale selleks karjasemärss hankida või mitte.

Milleks tulistjalu oma viimased kroonid eurosentide vastu vahetada, kui jaanuari kahel esimese nädalal saab maksta paralleelselt nii eurodes kui ka kroonides? Kas ei ole massipsühoos, millega näikse just pensionärid kõige rohkem kaasa läinud olevat, tingitud sellest, et inimesed kardavad eurode otsa saamist ja tühja rahakotti pärast uue aasta šampanjapaukude kõlamist?

Arvestades ummisjalu jooksu stardikomplektide järele – nii on vähemalt meedia seda meile presenteerinud – jääb mulje, et Eesti krooni enam taga ei nuteta.

Stardikomplektide teemaga on saadud jutt üsna edukalt kõrvale juhtida õnnetute eurokalkulaatorite teemalt. Kuid eurokalkulaatorit ma mõnes mõttes isegi kiidan, olugi et mul tuli seda enne töölesaamist kõvasti putitada. Tuli nimelt meile koju mööblipaigaldaja ja väikeste arvutuste tegemiseks palus kalkulaatorit. Mul ei tarvitsenudki vaagida, kas kooliaegne arvutusatribuut on praeguses või vanematekodus, sest eurokalkulaator oli kohe käepärast võtta. Ikka peab halbades asjadest ka head nägema. Meid eestlasi seob kõiki ühine kodune argiaksessuaar – kollaste nuppudega hall plastmassitükk.

On õnn, kui mulle mõni paberkroon enne uue aasta saabumist kätte jääb. Minu rahakotis pangaautomaadist välja võetud paberraha kaua ei püsi, küll aga on seal pikemat aega ootel 20eurone. Kes kuidasmoodi, aga euro tulekuks on eestlased nüüd valmis.

One thought on “Karjasemärss vööle ja 1. jaanuaril poodi”

  1. Eurokalkulaator on aus asi, temaga saab kirjutada sõna LOLL (7707)

Kommenteerimine on suletud.