FESTIVALIL „MAITSEV EESTI” TUTVUSTAVAD TARTUMAA VÄIKETOOTJAD OMA PIIRKONNA MAITSEID

Tartumaa väiketootjad (foto Mikk Otsar) Tallinna Kultuurikatlas (foto Urmas Saard).

Fotomontaaž: Külauudised

Päevatoimetaja

Tartumaa väiketootjad osalevad nädalavahetusel, 15.-16. novembril Tallinna Kultuurikatlas peetaval toiduvaldkonna tippsündmusel – festivalil „Maitsev Eesti“, et tutvustada Eesti tänavuse toidupiirkonna Tartumaa erilisi maitseid.

Rikka toiduajaloo ja põneva toiduinnovatsiooniga Tartumaa varustab oma toorainega ka võistluseid Aasta Kokk 2025 ja Aasta Noorkokk 2025.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et väiketootjad on elevil võimalusest tallinlasi oma maitsetega üllatada. „Tallinnast vaadates võib tunduda, et Tartumaa asub kusagil kaugel Eesti teises otsas ja sinna jõudmine on pikk teekond. Tartust vaadates aga mõtleme, kuidas küll pealinlasi nende suurlinnast välja meelitada – Emajõe kallastel peitub ju maitsete oaas, millest osa saamine rikastab. Nüüd toome Tartumaa otse Tallinna südamesse ja üllatame tallinlasi tartumaiste maitsetega nende enda kodus!“ rääkis Tammets.

Tallinna Kultuurikatlas toimuval festivalil osalevad Tartumaa toidupiirkonna esindajatena Alatskivi Mõisamaitsed, Andersoni pruulikoda, BioCC, Kaimi Linnutalu, Maidu kastmed, Pärna talu, Seljamaa talu, Viinamärdi talu, Õnnetilk. Tartumaa väiketootjad tutvustavad huvitavaid maitseid, kus on oskuslikult kokku pandud traditsioonid ja toiduinnovatsioon.

Festivali raames leiab aset Eesti kokanduse suursündmus – meistrivõistlused Aasta Kokk 2025 ja Aasta Noorkokk 2025. Kokkade võistlused toimuvad Eesti Peakokkade Ühenduse eestvedamisel ning kannavad tugevat sõnumit kohalikust toorainest, jätkusuutlikkusest ja piirkondade erilistest maitsetest. Tänavused kokkade võistlused on tihedalt seotud Tartumaaga, mis kannab 2025. aastal Eesti toidupiirkonna tiitlit ning kõik kohustuslikud toorained on pärit just Tartumaalt. Lähem info festivali kodulehel https://maitseveesti.ee/.

Tartumaa toidupiirkond. Foto: Mikk Otsar

Tartumaa toidupiirkonna unikaalsed toiduelamused pärinevad ümbruskonna veekogude, metsade ja põldude andidest. Paiknemine kahe kauni järve, Võrtsjärve ja Peipsi järve vahel ning rikka vee-elustikuga Emajõe kallastel on alati toonud siinsele toidulauale kala. Metsad on andnud meile rikkaliku seene- ja marjasaagi ning kuldsed põllud on kandnud kvaliteetset vilja. Parimad toorained on ju hea toidu aluseks.

Innovatsioon toidukultuuris ja -tootmises sai alguse juba Hansatee aegadel, mil Tartumaa piirkonnast kujunes maailma maitsete sulatusahi ja ränduritelt omandatud teadmised jõudsid kohalike inimeste retseptidesse. Tänaseni kestev praktilise suunaga õppe- ja teadustöö on aidanud Tartusse luua mitmeid uuendusklikke toidu- ja joogiettevõtteid, põnevaid kööke ja erilisi maitseelamusi pakkuvaid restorane. Niisiis, Tartumaa toidupiirkond 2025 on Emajõe lätetel pulbitsev kulinaariamaailm, kus leiab maitseid ajast aega, Võrtsjärvest Peipsini!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap