LÕPPENUD MEREPÄÄSTEÕPPUSE BALTIC BIKINI 2024 JÄREL VÕISID PÄRNAKAD NÄHA MEIE ENDI JA LIITLASTE TEHNIKAT

Fotogalerii

Leedukate õhuväe helikopter Eurocopter AS365+ Dauphin Pärnus Jannseni tänava äärsel sadama alal.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter

Eesti Kaitseväe pressiteatel lõppes täna Pärnu lahel ja Revali Merekoolis juba kahekümnendat korda toimunud merepäästeõppus Baltic Bikini 2024, millest võttis osa ligi 60 õhuväelast Eestist, Lätist ja Leedust.

Õppuse eesmärk on alati olnud väga lihtne – võimalikult reaalsetes tingimustes, sealhulgas merel, treenida lendavat isikkoosseisu ja veenduda, et nad oskaksid kasutada päästevarustust juhul kui neil peaks selleks vajadus tekkima,“ ütles õppusel osalenud Ämari lennubaasi ülem kolonelleitnant Maanus Nigul. „Õppuse planeerimises tehti ära väga suur eeltöö, taustajõud toimivad ja seetõttu on õppus kulgenud väga sujuvalt ja edukalt,“ lisas kolonelleitnant Nigul.

Õppuse Baltic Bikini 2024 raames harjutasid õhusõidukite meeskonnaliikmed kuidas tegutseda lennuõnnetuse korral, kuidas pääseda õhusõidukist kui see on teinud hädamaandumise vette ning millised tegevused järgnevad peale seda nii vees kui päästekopteriga rannikule toimetamise käigus.

Õppusele olid kaasatud kolme Balti riigi õhuväelased, mereväe päästelaev Kindral Kurvits ja tuukrigrupp, Kaitseliidu rannakaitse üksus ning kopterid UH-60 Black Hawk, Eurocopter Dauphin ja AW-139, mis aitasid õppusel osalejaid pinnalt päästa.

Merepäästeõppus Baltic Bikini on kolme Balti riigi ühine õhuvägede merepäästeõppuste seeria, mis sai alguse 2004. aastal Taani kuningliku õhuväe eestvõtmisel. Nii tähistab Balti riikide ühisõppus Baltic Bikini käesoleval aastal 20. aastapäeva. Lisaks kolme riigi õhuväelastele osalevad õppusel ka korraldava riigi mereväelased ning päästeteenistuste töötajad.

Järgmisel aastal korraldab õppust Leedu õhuvägi

Eesti mereväe mitmeotstarbeline patrull-laev Kindral Kurvits. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Juba mõned päevad varem levitati ka sotsiaalmeedias sõnumit, et 1. augustil peaksid Pärnusse saabuma helikopterid Black Hawk, AugustaWestland ja Eurocopter Taupin. Rahustavalt lisati juurde, et tegemist meie liitlaste kopteritega ja paanikaks põhjust ei ole. Küll aga kutsuti kümne ja kaheteistkümne vahemikus Pärnu sadama Jannseni tänava äärsele platsile, kus kardiradagi asetseb. Pilkupüüdvalt seisis kai ääres Eesti mereväe mitmeotstarbeline patrull-laev Kindral Kurvits, kellega Pärnu linn sõlmis eile koostöölepingu. Võimalust laeval uudistada kasutasid väga paljud. Ei heidutanud ka pidevad vihmahood.

Suur huvi oli ka Leedu Eurocopter AS365+ Dauphin ja Läti õhuväe kopteri Sikorsky UH-60 Black Hawk vastu. Muljetavaldav oli ülisuur Ämari lennubaasi päästeauto. Kohalviibinud kaitseressursside ameti värbamiskeskus andis selgitusi selle kohta, et riiki saab kaitsta vormis ja ilma vormita. Meelehead tehti maiustusi jagades ja meie ohutust tagati erinevaid helkureid koduteele kaasa andes. Kaitseliidu Pärnumaa maleva rannakaitseüksus tekitas eriti lastes elevust. Kohal oli ka politsei ja päästeamet.

Samal teemal:

PÄRNU LINNAST SAI MEREVÄE SUURIMA LAEVA SÕPRUSLINN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap