LAUPÄEVAL SETO TANTSUPEOLE

Evelin Leima ja Maarja Saarine, Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi Seto tantsupidu.

Foto: Terje Atonen

Päevatoimetaja

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames toimub Seto Folgi teisel päeval, 29. juunil, Värska talumuuseumi karjakoplis algusega kell 18.00 Seto tantsupidu.

Tantsupeol osaleb 600 tantsijat Setomaalt, Võromaalt, Mulgimaalt, Kihnust ja Lätist. Samuti Võrumaa Noored Kotkad ja Kodutütred. Karjakoplis peetav pärimustantsupidu tõstab esile tantse, mida on tantsitud põlvest põlve. Enne peo algust saab iga huviline neid traditsioonilisi tantse ka ise kohapeal pärimuspesades õppida. Pärimustantsupeo üldjuht on Piret Torm-Kriis.

Piiriveere Liidri tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi tiimi liige Endla Mitt ütles, et III Seto tantsupidu on väga oluline kogukonnasündmus kohaliku kultuuri tutvustamisel laiemale publikule nii Eestis kui ka kaugemal. „Seto kultuuriruumile omaseid kombeid ja traditsioone saab elus hoida ainult siis, kui need on inimeste igapäevase elu loomulikuks osaks. Seto kogukonna jaoks tähendavad tantsud, mida on tantsitud põlvest põlve, väga palju – koos seto leeloga on pärimustantsud pühade tähistamisel nii kogukondades kui ka kodudes alati au sees,“ rääkis Mitt. Ta lisas, et setode pärimustantsupidu sobib hästi Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi, sest näitab ehedalt kogu siinse piirkonna kultuuriruumi rikkust.

Setomaa Kultuurikeskuse juhataja ja III Seto tantsupeo projektijuht Maarja Saarine märkis, et setode tantsupeo teeb eriliseks repertuaar, mis koosneb ainult pärimuslikest tantsudest. „Meie kavas pole uusloomingulisi tantse, vaid need, mida on tantsitud põlvest põlve. Seto tantsupeo muudab eriliseks ka see, et mujal selliseid pärimustantsupidusid ei korraldata,“ lausus Saarine. „Seekordsele peole annavad värvi juurde külalistantsijad. Setode kõrval astuvad tantsuplatsile võrokesed, mulgid, kihnlased ja suitid. Uudne on seegi, et publik saab tantsusamme õppida enne peo algust toimuvates pärimuspesades.“

Setomaa ülemsootska ja III Seto tantsupeo muusikalise juhi Evelin Leima sõnul toob seekordne pidu kokku erinevate kultuurikildude esindajad ja kõneleb ühtehoidmise tundest. „Seto tantsupidu on sõbralikkuse pidu, sest sõbralikkust ja üksteise kultuuride austamist vajame praeguses ajas kõige rohkem,“ rääkis Leima kultuuripealinna aasta laiemast tähendusest. „Kui vaadata Euroopas toimuvat, siis meie siin euroopaliku kultuuriruumi piirialal soovime näidata, et kultuuride erinevuses peituvad tohutud rikkused ning ka väga väikeses kohas saab teha suuri asju.“

Rohkem teavet tantsupeo kava kohta ja piletiinfo leiab aadressilt: https://tandsopido.seto.ee/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap