Taaskord täitub Vana-Võromaa võrratute kohalike maitsetega ning algab UMA MEKK Kevadgurmee. Tegemist on kohvikute ja restoraninädalaga, mis läbinud uuenduskuuri ning särab nüüd uue nimega. Selle aasta kevadgurmee toimub 3.-12. maini, kus kümme toitlustajat pakuvad kohalikust toorainest kolmekäigulist maitseelamust ja toimub üks eriüritus.
Kevadgurmee peakorraldaja Kristin Krinal jagab uue nime kohta: “UMA MEKK Kevadgurmee võtab suurepäraselt kokku sündmuse olemuse – kevadised kohalikust toorainest restoraniväärilised maitseelamused.”
Uuendusi on lisaks nimele veelgi: traditsiooniliselt aprillis toimunud üritus leiab sel korral aset mai alguses, võimaldades restoranidel menüüdesse rohkem kevadist värskust tuua. Seetõttu võib selle aasta menüüdes kohata näiteks naati, kuusevõrseid, karulauku ja muud põnevat, mida aedadest ja metsadest juba korjata saab.
Vaatamata uuendustele on üldine kontseptsioon säilinud: iga roog sisaldab vähemalt 50% kohalikku Vana-Võromaa toorainet ning tippkokkade käe all valmivad sellest imelised road. Peakorraldaja sõnul on restoranid sellel aastal tõesti vaeva näinud. „Ma usun, et enim paistavad silma need, kes on julgenud kastist välja mõelda. Tore on tõdeda, et kohalik kvaliteetne tooraine inspireerib,” lausub Krinal.
Kolmekäigulist erimenüüd pakuvad juba varasemast tuntud ja inimeste poolt armastatud kohad nagu Suur Muna, Mõisaait, Ööbikuoru Villa, Pesa hotelli restoran, Mooste Viinavabriku restoran ja Haanjamehe talu. Uute tulijatena on lisandunud veel mitmed värkselt avatud restoranid nagu Ilmaveere, Lihuniku Äri ja Piusa külastuskeskuse kohvik Mahlaveski. Esmakordselt osaleb restoraninädalal Ugandi Resto Otepäält. Krinal lisab: “Haanja ja Rõuge kandi rahval läheb valiku tegemine keeruliseks, sest sellel aastal on juhtunud nii, et Kevadgurmee 11. restoranist viis on kõik antud piirkonnast.”
Lisaks korraldab Haanjamaal eriürituse Uue-Saaluse veinitalu koostöös Ulgumaaga. Sündmus on suunatud peredele ja loodussõpradele, kes soovivad nautida kevadilma ja looduse tärkamist. Ürituse raames toimub matk koos linnulauluga ning Kevadgurmeele omaselt heade maitsete keskel, sest õhtu lõpetab vahvlipidu.
Krinal lisab, et tulevikus on plaan restoraninädalaga ühendada veelgi enam selliseid eriüritusi, mis lisaks maitseelamustele pakuvad inimestele muudki meelelahutust, olgu selleks siis näiteks kontsert, loeng või midagi täiesti uut.
Lisaks restoranidele on tänavu projekti kaasatud mitmed majutusasutused. Võrumaa reklaamlause on: aigu om ehk aega on. See on mõtteviis, mis võiks levida Võrumaalt kaugemalegi ja millega kutsutakse inimesi võtma aega nautimiseks. „Nautige õhtusööki, broneerige majutus, tundke rõõmu maalilisest Vana-Võromaa kevadisest loodusest ning külastage meie põnevaid toidutootjaid UMA MEKK maitsete teekonnalt,“ ütleb lõpetuseks Krinal.
KU päevatoimetaja