2023. AASTA NAINE ON ASTRID KANNEL, NOOR NAISETTEVÕTJA KEE ABEL

Aasta naine Astrid Kannel, EENA president Merle Saviauk ja aasta noor naisettevõtja Kee Abel. Foto: EENA

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA) andis oma 31. sünnipäeva pidulikul tähistamisel välja tiitli aasta naine 2023, kelleks on Astrid Kannel, Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanik, välistoimetaja ja julge rindereporter. Aasta nooreks naisettevõtjaks valiti Kee Abel, ülemaailmse frantsiisiketi Beautiful Me looja.

„See on suur au ja ma olen väga rõõmus, et selline tiitel tuleb ühiskondlikult ja maailma mõistes nii keerulisel ajal. Pean naiste esiletõstmist väga oluliseks just põhjusel, et meie ühiskonnas on palju võimekaid naisi, kes vajavad julgustamist, aga ka toetamist, sest nad on liiga tagasihoidlikud, et end ise esiplaanile tõsta,“ sõnas aasta naine 2023 Astrid Kannel eile õhtul Pärnus restoranis MUM Cafe toimunud pidulikul tunnustuse üleandmisel.

Tema sõnum Eesti inimestele, aga ka inimestele laias maailmas on järgmine: „Kõik need sündmused, millega olen välistoimetajana kokku puutunud, on pannud mind mõtlema, et me ei tohiks karta. Kartmine on just see, mida vaenlane tahabki. Kuna elu nii Eestis kui maailmas, on viimastel aastatel näinud välja nagu suur kõrtsikaklus, siis sellisel puhul on eriti hinnatud just inimesed, kes suudavad lepitada. Ja naised suudavad seda tihtipeale paremini kui mehed. Kasutagem siis seda võimalust.“

Abeli sõnul on äärmiselt oluline väärtustada teadlikult iga inimest meie elus

Aasta noore naisettevõtja tiitli pälvinud Kee Abeli Beautiful Me salongid pakuvad kogu keha rullmassaaži. “Pean tunnistama, et olen sellest tiitlist unistanud 33 aastat ja üsna hiljuti loobusin, kuna elu on pannud paika tõelised väärtused. Seda naljakam on, et tiitel jõudis minuni nüüd,” märkis Abel. „See, et mind on märgatud ja minu mõtted on inimesi kõnetanud, on mulle suurim au. Loomulikult kuulub see tiitel nii minu meeskonnale kui lähedastele, minu kahele imelisele tütrele ning kahele erilisele inimesele minu hinges. Ilma nendeta ma nii kaugele jõudnud ei oleks.“ Abeli sõnul on äärmiselt oluline väärtustada teadlikult iga inimest meie elus, sest tänu neile on meil olnud võimalus saavutada seda, mida oleme saavutanud.

EENA kutsub igal aastal üles kõiki organisatsioone, ettevõtteid ja üksikisikuid esitama aasta naise kandidaate. Ettepanekute põhjal valib EENA juhatus välja kolm tähelepanuväärset naist aasta naise nominentideks. Aasta naise tiitlile kandideerisid Pille Kaisel (Metsküla kooli direktor, väikeste maakoolide säilimise eest seisja), Astrid Kannel (ERR-i ajakirjanik, julge rindereporter) ning Janet Väärtnõu (Pidula Wakepargi ülesehitaja ja Kuressaare Tänavafestivali eestvedaja).

Aasta noore naisettevõtja tiitlile kandideerisid Elis Püvi (Baltika Grupi e-kaubanduse juht), Stiina Kristal (Näkid Metsa juht, OÜ Matkameel ja OÜ Mountain Bound juhatuse liige) ja Kee Abel (Beautiful Me ülemaailmse frantsiisketi looja).

„Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon on juba enam kui kolmkümmend aastat järjest tõstnud esile tublisid naisi ja naisettevõtjaid, kelle edulood on andnud innustust paljudele meie ümber,“ ütles EENA president Merle Saviauk. „Oleme alati rõhutanud, et kala asemel anname õnge ja õpetame, kuidas sellega ümber käia. Motiveerime naisi ennast arendama ja soovitud elustandardi suunas liikuma, aga ka jätma selja taha eelnevate põlvkondade iganenud stereotüüpe, mille kohaselt oli naise koht kodus ja tema kuningriigiks köök.“

Ameerika diplomaat ja poliitikateadlane Madeline Albright on öelnud: „Põrgus on spetsiaalne koht nendele naistele, kes teisi naisi ei aita!“. See mõttetera peidab endas sügavat sisu, õpetab naisi kokku hoidma ja vastutust võtma, tõdes EENA president.

Aastal 1992 loodud Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA) kuulub rahvusvahelisse äri- ja ametinaiste võrgustikku BPW International – Business and Professional Women International. Assotsiatsioon loodi eesmärgiga aidata kaasa oma erialal pädevate, ettevõtlike naiste ja naisjuhtide omavaheliste kontaktide loomisele, ideede ja arvamuste vahetamisele ja ühiste tegevuskavade elluviimisele ning klubilise tegevuse traditsioonide säilitamisele. Aasta naise tiitlit antakse välja igal aastal alates 1993. aastast.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

EENA KUULUTAS VÄLJA AASTA NAISE, AASTATE NAISE JA AASTA NOORE NAISETTEVÕTJA 2022