TORGU KUNINGA KROONIMINE

Torgu Kuningriigi lipp ja riigipitsat. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Sotsiaalmeedia teatel toimus täna Sääre Tuletornilinnaku simmanimajas mullu Torgu Kuningriigi uueks kuningaks valitud ja kinnitatud, kuid seni veel kroonimata Kristian I kroonimistseremoonia.

Tseremoonia algas rongkäiguga, mis liikus tuletorni poolt simmanimaja poole. Kohaletulnud olid oodatud rongkäigu teekonnale teeääri palistama.

Ametliku osa ja tervituskõnede järel kostitas kuningas kõiki kohaletulnuid. Järgnes ilmakuulsa rahvakunstiseltsi “Leigarid” kontsertetendus ja ühislaulud ning tantsud rahvaga.

Sissepääs kroonimispidustusele oli kõigile prii. Päikeseloojanguni kestvale kontserdile järgneb lõkkeõhtu, kuna täna on ühtlasi ka Iidetulede öö.

Sõrve poolsaare lõunatipp. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Torgu Kuningriigi kohta leiab lähemat teavet nende kodulehelt, milles selgitatakse, et tegemist on imaginaarse mikroriigiga, mis paikneb Eesti Vabariigi edelaosas, Sörvemaal, Sõrve poolsaare lõunatipus ehk rahvapäraselt Taga-Sörves, keskusega Iide külas.

ei kuulunud enam de jure Eesti Vabariigi haldusterritooriumi

Kuningriik kuulutati välja 18. augustil 1992. Põhjuseks oli 30. juulil 1992. aastal toonase Eesti Vabariigi Ülemnõukogu Presiidiumi poolt vastu võetud haldusreformi seadlus, mille kohaselt see osa Eesti territooriumist – varasem Eesti Vabariigi Jämaja kihelkond ja Torgu vald – ei kuulunud enam de jure Eesti Vabariigi haldusterritooriumi koosseisu.

Kuningas Kirill I hauakivi Jämaja kalmistul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Torgu kuningad on tagasörulaste poolt valitud rahvaküsitluste – referendumite teel. 4. septembril 1992 palus vastloodud kuningriik oma esimeseks kuningaks kandideerima Kirill Teiteri (25.08.1952. – 20.05.2022). Varalahkunud Kirill Teiter puhkab Jämaja kalmistul.

KU päevatoimetaja