ARVAMUSFESTIVAL PÄRNU VÄÄRIKATE TÄHELEPANEKUL

Fotogalerii

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli tudengid on jõudnud Paide Arvamusfestivali väravasse. Foto: Urmas Saard // Külauudised

Täna õhtusse jõudnud ja homme jätkuv Paide Arvamusfestival on järjekorras üheteistkümnes. Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli õppurid lahkusid arvamuste väljalt kella kuue paiku, aga omavaheline mõttevahetus jätkus veel koduteelgi.

Osalemise valiku ühel, teisel või kolmandal teemal tegid kõik iseseisvalt ja ei käidud suure kambaga üksnes mõnd nõukoja poolt eelistatud valdkonna käsitlust kuulamas. Enamik jäi kuulduga rahule ja tunti heameelt, kui mõnigi varem mõeldud soov leidis paneelväitluses nende ootustele vastamist.

maailmas valitsevast poliitilisest olukorrast lähtuvalt on inimesed keeletundlikumad

Kaasahaaravalt põnevaks kujunes Marko Reikopi juhitud teemakäsitlus „Eesti keele oskuse vajalikkus”, milles osalesid Keeleameti juht Ilmar Tomusk, HTMi üld- ja kutsehariduse keelepoliitika valdkonna peaekspert Anne Endjärv, Ruslan Trochynskyi (täiskasvanuna eesti keele õppija), Maxima Eesti personalijuht Lea Kimber ja Maxima Eesti tegevjuht Kristina Mustonen. Arutelu korraldajaks oli Maxima Eesti.

Ilmar Tomusk, Keeleameti juht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Riik rakendab hariduses uut keelepoliitikat ning maailmas valitsevast poliitilisest olukorrast lähtuvalt on inimesed keeletundlikumad. Sooviti mõista, kust jookseb riigi ja eraettevõtluse vastutuse piir riigikeele oskusega tegelemisel. Kuidas motiveerida täisealist inimest eesti keelt õppima, kui senises elus tal seda pole vaja läinud? Need olid kuuldust väga lühidalt kokkuvõetud mõtted, kuid selle juurde saab veidi hiljem tulla tagasi märksa üksikasjalikuma ülevaatega.

Paide Arvamusfestival. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mari Suurväli tõstis kogukonna, elukvaliteedi ja poliitika kategooriast esile teemat „Ühistranspordi unistus elab nii maal kui linnas – kui realistlik?”

Arutelus osalesid Madis Kallas (SDE), Taavi Aas (Keskerakond), Joel Jesse (Eesti 200), Liina Freivald (Rohelised), Eero Alamaa (Parempoolsed). Arutelu juhtis Elroni juhatuse esimees Lauri Betlem. Korraldajad olid Arvamusfestival ja Miltton.

Eestis elab ca 1,3 miljonit inimest, kolmandik neist Tallinnas, seejärel kerkib suure keskusena Tartu. Eesti territoorium on seevastu suurem, kui meist rahvaarvult mitmed suuremad riigid, näiteks Holland 17 miljoni elanikuga. Selleks, et Eestis inimesed tahaksid ja saaksid elada mugavalt ka väljaspool Tallinna ning Tartut, on tarvis häid ühistranspordi ühendusi. Ühendusi, mis viivad ja toovad inimesi sinna, kus neil vaja on, sel ajal, kui neil seda vaja on.

loevad argumentatsioonid ja faktid, mitte vastastikused halvustavad märkused

Signe Kiri ütles, et talle meeldis kuulata väitlust, mille pealkirjaks „Koalitsioonilepe kui Eesti valitsemise pühakiri. Arutelu eesmärgiks oli koalitsioonileppe ja koalitsiooninõukogu näitel avalikult mõtestada, milline on Eestis seis võimude lahususega ning kuidas suhestuvad sellega koalitsioonilepe ja -nõukogu, kuid ka erakondade arengud laiemalt. Kuid Kiri lahkus arutelult siis kui poliitikud Jüri Ratas ja Jürgen Ligi hakkasid kuulaja sõnul väitluse riistvaras kasutatavaid argumente ja fakte kaitsma teisele poolele suunatud süüdistustega. Kiri arvates loevad argumentatsioonid ja faktid, mitte vastastikused halvustavad märkused.

Urmas Saard

Samal teemal:

PAIDE ARVAMUSFESTIVAL