PÄRNUSSE EHITATAKSE EESTI PIKIMA SILDEAVAGA SILD

Fotogalerii

Pärnu uue silla ehituslepingu allkirjastamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu linnavalitsus sõlmis eile Estonia SPA konverentsikeskuse peasaalis Pärnu uue silla rajamiseks 26,7 miljoni euro suuruse projekteerimis- ja ehituslepingu riigihanke võitnud Eesti suurima investeerimisettevõtte Infortari gruppi kuuluvate inseneri- ja ehitusettevõtetega INF Infra OÜ ja AS EG Ehitus.

„Täna on kindlasti ajalooline hetk, kui kirjutame alla projekteerimis- ja ehituslepingu Raba-Laia tänava vahelise kaarsilla ehitamiseks. Aastakümneid on räägitud uue silla ehitamisest üle Pärnu jõe ja viimased viis aastat oleme intensiivselt tegelenud mitmetele probleemidele – silla asukoha valik, detailplaneering, ehitushanked, silla rahastus – lahenduste leidmisega,“ märkis Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

„Täna on heameel tõdeda, et oleme jõudnud punkti, kus algab reaalselt uue silla ehitus! See hetk on kindlasti ajalooline: Suursilla (praegu Kesklinna sild) ehitus algas Pärnus ligi 90 aastat tagasi ja viimane suurem sillaehitus Pärnus toimus Papiniidus ligi pool sajandit tagasi. Soovin ehitajale jõudu ja tarkust, et saaksime uue ja ilusa silla kahe aasta pärast kesklinnas avada ja tänan praegust Pärnu linna koalitsiooni, kelle ühiste pingutustega lahenduste leidmisel sai tänane päev üldse võimalikuks,“ sõnas Kosenkranius.

„Mõistame Pärnu uue silla olulisust ja anname maksimaalse panuse projekti õnnestumiseks. Infortar on laevanduse ja energeetika kõrval tõusnud ka üheks suurimaks kinnisvara ja maavarade ning kõige kiiremini kasvavaks inseneriehitusettevõteks, oleme kokku pannud väga kogenud meeskonna sildade ja infrastruktuuri objektide rajamiseks,“ lausus Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt.

„Kasutame Pärnu silla ehitusel uudseid lahendusi ja tehnoloogiaid, mis võimaldavad Pärnu inimestel ja linnal hoida oluliselt kokku aega ja raha ning saada kokkuvõttes sild varem ja taskukohasema hinnaga valmis. Uudne ehitustehnoloogia aitab vähendada ehituse maksumust, valmimisaega ja keskkonnamõju,“ märkis Infortari gruppi kuuluv INF Infra OÜ juhatuse liige Robert Sinikas.

Eesti suurima investeerimisettevõtte Infortar gruppi kuuluv INF Infra sai Pärnu sillahankel maksimumpunktid. INF Infra pakkumine oli kõige odavam ja ehitusaeg kõige kiirem, millega saadi 100st punktist 100 punkti. INF Infra poolt pakutud hind oli koos käibemaksuga 26 666 665 eurot ja ehitusaeg 22 kuud.

Pärnu uuest sillast saab Eesti pikima, 140 meetri suuruse sildeavaga sild. Praegu on Eesti pikima sildeavaga sillad Rannu-Jõesuu ja Ihaste sild, mõlema silla pikim sildeava on 90 meetrit. Pärnu uue silla sildeava hakkab pooleteisekordselt ületama praeguseid pikima sildeavaga sildasid. Lisaks saab Pärnu uuest sillast ka Baltikumi ja Soome pikim võrkkaarsild. Silla autorid on Stricto Projekt OÜ insenerid Andreas Papp ja Dmitri Gorbatjuk.


Videoklipp Pärnu uuest võrkkaarsillast, mis peaks valmima paari aastaga

Infortar on Eesti suurim investeerimisettevõte, mille bilansimaht ulatub 1,1 miljardi ja omakapital 569 miljoni euroni. Infortar tegutseb viies riigis, ettevõtte peamised tegevusvaldkonnad on energeetika, laevandus ja kinnisvara. Kokku kuulub Infortari kontserni 48 tütarettevõtet. Infortar omab 40 protsendi suurust osalust ASis Tallink Grupp, 100% osalust ASis Eesti Gaas ning mitmekülgset ja kaasaegset kinnisvaraportfelli.

Kinnisvaraga on tihedalt seotud Infortarile kuuluvad ehitusettevõtted EG Ehitus, INF Ehitus ja INF Infra ning üks suuremaid ehitusmaavarade portfelli omav Eesti Maavarade Grupp.

Infortarile kuuluvad ehitusettevõtted on rajanud mitmeid keerukaid infrastruktuuriobjekte, teiste seas Eestit ja Soomet ühendava Balticconnectori ning kolm biogaasijaama. Üldehituses on ettevõttel töös viis objekti, millest suurim on Rimi uus logistikakeskus Sauel ja büroohoone Tallinnas Liivalaia tänavas.

Eelmise aasta mais alanud Pärnu uue silla võistleva dialoogina riigihankel osales viis pakkujat: Nordecon AS, Puentes y Calzadas Infraestructuras; S.L.U; AS Merko Ehitus Eesti ja KMG Infra OÜ; INF INFRA OÜ ja AS EG Ehitus; GRK Eesti AS GRK Infra Oyj ja GRK Suomi Oy ning ACBR SIA, “Vektors T”, SIA TILTS.

Kuvatõmmis Pärnu uue silla animatsioonist

Pakkujate esitatud eskiisprojektide linnaruumilist ja arhitektuurset sobivust hinnati riigihanke menetluse käigus arhitektide ja silla hanke läbirääkimiste komisjoni poolt, misjärel esitasid hankijad 9. veebruariks 2023 sobivatele projektidele lõplikud pakkumised. 27. märtsi istungil tegi linnavalitsus otsuse kõigi pakkumiste vastavaks tunnistamise kohta ning parimaks pakkumiseks tunnistati ja kvalifitseeriti INF INFRA OÜ ja AS EG Ehitus pakkumus kogusummas 26 666 665 eurot koos käibemaksuga.

KU päevatoimetaja