HELEN PARMENI KAKSIKNÄITUS PÄRNUMAAL TORI VALLAS

Helen Parmen Sindi raamatukogus oma Sindi teemalise isikunäitusega. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Käesoleva nädala esmaspäeval, teisipäeval ja kolmapäeva keskpäevani nägi Helen Parmeni Sindis tehtud pildistamisi Sindi raamatukogus. Alates tänasest jaotub paarikümnest fotost koosnev sama näitus Sindis ja Saugas kahte osasse: „Kaameraga Sindis” ning „Loodus me ümber”. Saugasse saadetud fotod täiendavad sealses raamatukogus avatud Heleni esimest ringirändavat looduspiltide näitust.

Eilsel Heleniga kohtumisel Sindi raamatukogus rääkis professionaalsete oskustega harrastusfotograaf, et kavatses esmase mõtte kohaselt koostada näitust lindudest: kotkad, viud, kakud jne. Aga siis soovis Tori valla raamatukogu näitust, kus kõik pildid seostuksid Sindi linnaga. Seepeale tegigi Helen viimase tosina aasta pildistamistest valiku, milles tema enda sõnul jääb nõrgemaks küljeks arhitektuur. „Näiteks on mul mõned Wöhrmanni puiestee pildid, mida niigi juba nähtud ja veel üht-teist. Mõtlesin siis, et otsiks midagi linna ürituste kajastustest. Kõige lõppu lisasin veel loodusfotosid, millega tegelemine on mulle alati kõige hingelähedasem olnud,” selgitas Helen näituse saamislugu. Samas rõhutas piltnik, et eranditult kõik fotod on tehtud Sindi linnas ja mitte kaugemal selle administratiivpiiridest.

Käesoleva kevade kaksiknäituse kõige vanem foto on aastast 2009, mis pildistatud Linnavalitsuse bussipeatuse juures asunud endises skatepargis. Trikiratas on foto järeltöötlusega pandud õhus ka silmnähtavalt lendama ja rattakodarad pöörlema. „Sellist tulemust saanuks ka ilma töötluseta juba pildistamise hetkel säriaega seadistades ja teisi võtteid kasutades teha, aga olin tollel hetkel pisut laisk.” Töödeldud foto on ka 2015. aasta linna sünnipäeval toimunud kahurist tulistamine. Tegelikuses „mürsk” õhulennul mingit objekti säärase kärgatuse ja välgatusega ei tabanud, nagu pilti vaadates võiks arvata. Rohkem fotograafilisi silmamoondusi Helen selle näituse jaoks ei korraldanud.

„Kõik ülejäänud pildid on dokumentaalfotod, millelt ei kõrvaldata elektripostide vahelisi traate ja muid tähtsusetuid või lihtsalt vaatajat häirivaid pisiasju – ka mitte loodusfotodelt. Eemaldatakse üksnes võimalikud tolmuplekid või midagi sarnast,” selgitas Helen. „Võiks ju arvata, et ka 2011. aastal Pärnu jões ja selle kaldal askeldavate kalameeste parv on tehtud samuti fotomontaažiga, sest tavaliselt Sindis sellist hulka ühes kobaras õngitsemas ei kohta. Aga nii see tõepoolest tollel korral oli.”

2018. aasta jõulukuul külastasid Sindit jõulutaadid ja -memmed ning kõigest ühepäevase vahega leidsid aset ka linnalahingu õppused.

Selle öökulli sain ma pildile kohe näidatud paika saabudes

Loodusfotodest on põnevad nii vaataja kui ka pildistaja enda jaoks kalakajaka lendamine kala noka vahel ning kõrvukrätsu titt ehk kakk, rahvasuus öökull. „Selle öökulli sain ma pildile kohe näidatud paika saabudes, ilma vähimagi passimiseta,” lausus Helen, kes muidu on linde luuranud väga pikki ja paljusid tunde. Kus öökulli asukohta näidati, selle jättis piltnik avalikkusele avalikustamata, et ka edaspidi teda usaldavate inimeste usaldust pälvida. Kuid kindel on see, et pildilt vaatava kullilise puhul on tegemist Sindi linna elanikuga.

Sauga raamatukogus avatud näitus jääb avatuks 30. juunini, Sindi raamatukogus 18. juunini.

Enda tutvustuseks ütleb Helen, et sündis 1968. aastal Pärnus, aga elab järjepidevalt Sindis. Seega läbinisti Sindit armastav sintlane. Fotopisikust nakatus juba koolieas. Esimene filmilindiga kaamera oli Смена8M . Keskkooli lõpetamise järel õppis fotograafiat Tallinnas. Mingiaeg olevat huvi fotograafia vastu raugenud, aga digiajastu saabumisega ärkas uus huvi. Lisaks loodusfotograafia eelistustele on ta väga palju jäädvustanud kodulinna spordivõistluseid. Väga suur töö on olnud Sindi paisu saagaga seonduv fotokajastus, mis sündis Sindi muuseumi ootusele vastates.

Heleni esimesed näitusefotod jõudsid vaatajateni väljapool Sindit. Ilmavõrgus üksteist leidnud fotograafia sõprade seltskonnast moodustunud Objektiivi Ordu korraldas oma esimese näituse Tartus, kus osales ka Helen. „Selle näitusega sain käe valgeks,” meenutas Helen nüüd rõõmsa naeratusega. „Väga ei mäletagi, milliseid Eestimaa paikasid see näitus külastas.” Vanu uudiseid sirvides ilmneb siiski, et näitus rändas veel Tallinnas, Raplas, Kundas, Põltsamaal, Keilas, Jõgeval ja mujalgi. Sindi raamatukogus oli too näitus üleval 2014. aasta kevadel. Enne seda Pärnu Endlas.

Praegu Saugas peatuv näitus „Loodus me ümber” on olnud üleval veel Strandis ja Tori raamatukogus.

Jääb veel lisada, et Heleni fotosid leidub erinevate trükiste lehekülgedel ja mitte harva illustreerivad tema pildid Külauudiste infoveskis avaldatavaid artikleid.

„Väikestviisi tegelen ka vanade fotode taastamisega,” rääkis Helen kohtumise lõppedes.

Urmas Saard

Sama:

HELEN PARMEN: MINU KINGITUS SINDI MUUSEUMILE JA RAHVALE, ET MEIL OLEKS AASTATE PÄRAST MIDA MEENUTADA

Helen Parmen avas Sindi linnaraamatukogus oma esimese loodusfoto näituse