MIKS VIRMALISED VIIMASEL AJAL EESTIT SAGELI „KÜLASTAVAD”?

“Virmaliste pildistamine on “raske haigus” ja sellest välja tulla pea võimatu,” ütleb peamiselt Sindis pildistav hobifotograaf Helen Parmen. Pildistatud Sindi kärestikul.

Viimastel kuudel oleme väga paljudes Eestimaa paikades näinud võimsat virmaliste vaatemängu. Uurisime meie sünoptikult Kairo Kiitsakult, kuidas tekivad virmalised, millal on võimalus neid näha ja miks just viimasel ajal on põhjavalgusest saanud meie jaoks sage “külaline”. Kairo hobifotograafina on ka ise väga palju virmalisi pildistanud.

Virmalised Sindi kärestikult vaadatuna. Foto: Helen Parmen

Virmalised on atmosfääri kõrgemates kihtides esinev optiline nähtus. Virmalised tekivad siis, kui päikeselt välja paiskunud täheaine jõuab Maa lähedusse, kus viimase magnetväli pikki oma jõujooni selle enda poolustele koondab. Seal kohtuvad ja reageerivad elektriliselt laetud osakesed (prootonid ja elektronid) atmosfääriosakestega (hapnik, lämmastik) ning kiirgavad selle tulemusel erivärvilist valgust.

See talv on virmaliste jaoks olnud väga hea, sest päike on olnud üsna aktiivne.

Virmalised Sindi kohal. Foto: Helen Parmen

Kas virmalisi näeb igal aastaajal?

Kairo Kiitsak: Põhimõtteliselt küll. Mida pimedam õues on ja mida kauem seda pimedat aega on, seda parem. Küll aga tuleb suve saabudes väike paus, sest ööd muutuvad nii valgeks ja virmalisi pole võimalik lihtsalt näha. See-eest saab helkivaid ööpilvi vaadelda, mis on samuti väga põnevad. Aga augusti lõpuks on ööd juba taas piisavalt pimedad. Olen isegi augusti lõpus virmalisi korduvalt näinud ja neid pildistanud, nii et sisuliselt jaanuarist mai alguseni ning augusti lõpust detsembrini on võimalik meil virmalisi siin Eestis vaadelda. Kõige parem aeg on mõistagi sügisel ja talvel, sest siis on seda pimedust omajagu.

Virmalised Sindi kärestikult vaadatuna. Foto: Helen Parmen

Millises Eestimaa paigas on suurim võimalus virmalisi näha?

Kairo Kiitsak: Tegelikult pole vahet, missuguses Eestis otsas paikneda. Kui taevas on selge, on igal pool võimalik virmalisi näha.

Mida soovitada inimesele, kes soovib iga hinna eest virmalisi näha, aga siiani pole väga õnnestunud?

Kairo Kiitsak: Soovitan kasutusele võtta erinevad äpid ja leheküljed, kust saab jälgida virmalistega seotud parameetreid ja mis annavad märku, kui on lootust virmalistele.

Ühe lehekülje leiab näiteks siit ja teise siit.

Kui nendest on raske aru saada, siis kõige parem on liituda Facebookis grupiga „Eestimaa virmalised“.

Grupis on tänaseks ligi 17 000 liiget. Seal grupis annavad aktiivsed liikmed alati ette teada, kui on virmalisi oodata. Koostatakse ka nii-öelda päevateemad, kus siis arutletakse virmaliste üle ja vahetatakse üksteisega operatiivselt informatsiooni. Seal jagatava info põhjal on väga mugav planeerida oma väljasõite ja oskad alati õigel ajal valmis olla

Allikas: Keskkonnaagentuur