ILMUNUD ON MAHUKAS RAHVARÕIVARAAMAT

ERMi kirjastuselt ilmunud Reet Piiri raamat „Rahvarõivas on norm“.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Rahvarõivakorüfee Reet Piiri tutvustab uues raamatus „Rahvarõivas on norm“ Eesti rahvarõivaid, mida kanti 19. sajandil ja 20. sajandi esimestel kümnenditel.

ERMi kirjastuselt ilmunud raamatusse on kokku koondatud 151 rahvarõivakomplekti, ning mis esindavad igat Eesti kihelkonda. Teose autor Reet Piiri: „Enamik rõivaesemeid on valminud koduse käsitööna, iga naine oli ise oma pere kangur ja õmbleja, mees nahaparkal ja kingsepp. Siidpaelad peakatte taga lehvimas, lipsu seotud pael kaeluses, tekstiilist kotike käevangus, rinnarätik, õlakate, metallehted puusal, kirivöö – kõik detailid pidid kokku sobituma kostüümi üldise värvigamma ja stiiliga.“

Eestlaste riiete kõrval on raamatus mõni näide teistegi Eestis elanud rahvusrühmade kostüümidest. Nii on jõudnud raamatusse rannaaladel ja saartel elanud rootsi talupoegade poolt kantud rõivad kui piki Peipsi kallast kulgenud vene vanausulistele iseloomulikud rõivakomplektid.

Raamatu esitlus toimub ERMi sünnipäeval, 14. aprillil.

Rahvarõivaraamatut „Rahvarõivas on norm“ saab osta ERMi e-poest ning teistest raamatukauplustest.

KU päevatoimetaja