VÕÕRRIIGI LIPP ILMA EESTI LIPUTA EESTI VABARIIGI SÜNNILINNA ISESEISVUSE VÄLJAKU LIPUMASTIS

Repliik

⇒ Eesti Vabariigis on reguleeritud Eesti lipu kasutamise kord seaduse ja hea tavaga

⇒ Hea tava järgi heisatakse Eestis välisriigi lipp alati koos Eesti lipuga

⇒ Lipuseaduse 10. paragrahvi 3. lõike kohaselt paigutatakse välisriigi lipp Eesti lipu järele

Läti lipp uhkes üksinduses Pärnu Iseseisvuse väljaku lipumastis.
Foto: Pärnu linnavalitsus

Märkasin täna õhtul Facebooki Pärnu linna seinal kaunite fotodega illustreeritud teksti: „Täna lehvib Iseseisvuse väljakul meie naabrite rahvuslipp, sest on Läti Vabariigi 103. sünnipäev! Palju õnne meie naabritele! Daudz laimes, Latvija!” Postitatud 18. novembril kell 12:14. Selle juures näeb 109 meeldivaks märgitud ikooni, kolme südat ja ühte üllatust. Lisaks üheksa jagamist.

Võibolla olnuks suhtumine pisut teistsugusem, kui Iseseisvuse väljakul asuva Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi kõrval saanuks heisatud näiteks Vene riigi lipp. Ei tea. Aga vahet pole, kas päevaks langetatud Eesti lipu asemele heisatakse Läti, Vene, Hiina või Põhja-Korea lipp.

Heitsin pilgu ilmavõrku ja ilma erilise otsimise vaevata hakkas kohe silma üks 2017. aasta 23. novembril Pärnu Postimehes avaldatud vastus lugeja küsimusele: kas inimesed tohivad kodus Vene lipu heisata? Küsimus edastati riigikantseleile ja sümboolikanõunik Gerd Uiboaed vastas: “Selgitan, et Eesti Vabariigis on reguleeritud Eesti lipu kasutamise kord seaduse ja hea tavaga. Hea tava järgi heisatakse Eestis välisriigi lipp alati koos Eesti lipuga. Lipuseaduse 10. paragrahvi 3. lõike kohaselt paigutatakse välisriigi lipp Eesti lipu järele.”

Öeldu ei käi ainult Vene lipu kohta ja head tava ei järgita mitte üksnes koduaias, vaid ka üldriiklikult, kaasa arvatud kohalike omavalitsuste tasandil.

Urmas Saard

Eesti lipu seltsi Sindi osakonna esimees

Share via
Copy link
Powered by Social Snap