TAASISESEISVUMISPÄEVAL HEISATAKSE SINIMUSTVALGED LIPUD

Majalipp Viljandis Tallinna tänaval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Taasiseseisvumispäev on üks kolmest päevast aastas, kui hea tava kohaselt heisatakse Eesti lipud lisaks riigi- ja omavalitsusasutuste ning avalik-õiguslike juriidiliste isikute hoonetel ka eranditult kõigil elumajadel. Lipud heisatakse päikesetõusul ja langetatakse päikeseloojangul.

1991. aasta 20. augustil taastati Eesti Vabariigi iseseisvus. Ülemnõukogu otsus „Eesti riiklikust iseseisvusest“ lõpetas Nõukogude okupatsioonirežiimi ja taastas diplomaatilised suhted teiste riikidega. Juba paar päeva hiljem tunnustas Island esimesena Eesti taastatud iseseisvust.

Kuna õues kasutatav lipp aja jooksul määrdub, kulub ja võib hakata narmendama, tasuks majaomanikel ja asutustel see enne pidupäeva üle vaadata.

Esimesena kaotavad oma kena väljanägemise just mastivimplid või -lipud, mis on igapäevaselt heisatud ning on pidevalt tuule, päikese ja sademete käes.

Lippu ja vimplit võib pesta, aga kui pesemise-puhastamisega enam kangast puhtaks ei saa või kui lipp on katki rebenenud, värvitoonid tuhmunud ja servad narmendavad, siis tuleb lipp sündsal viisil hävitada.

Koledaks muutunud riigilippu ei ole viisakas heisata, aga seda ei tohi ka niisama prügikasti visata. Lipp on riigi sümbol ja selle väärikaks käitlemiseks tuleb lipukangas värvilaidude kaupa lahti lõigata. Kangatükid võib mitteavalikult põletada või panna prügikasti.

Nii lippude kui vimplite eluiga sõltub paljuski nende asukohast: mida tuulisemas kohas lipp või vimpel paikneb, seda kiiremini need üldjuhul läbi lähevad. Lippude ja vimplite eluea pikendamisele aitab kaasa väga tuulise ilmaga alla võtmine, sest vimplitel kipuvad otsad tuulega sõlme minema ja lahti arutamine võib kahjustada kangast.

Näiteks Pärnu Keskväljakul ja Vaasa pargis tuleb riigi- ja Pärnu linna lippe uute vastu välja vahetada vähemalt kord aastas. Pärnu linnavalitsuse hoonel, kus lipud on heisatud 24h, peab üks lipp vastu umbes pool aastat.

Pärnu linnavalitsuse heakorraspetsialisti Piret Unni sõnul peavad välitingimustes kõige paremini vastu spetsiaalsest Airmesh lipukangast lipud.

„Airmesh lipukangas kestab tavalisest lipukangast oluliselt kauem. See materjal ei määrdu nii kergelt, kuna kangas on väikesed, eemalt mitte nähtavad õhuaugukesed. Kangas on kerge ja hästi lehviv ning vimplid ei lähe nii lihtsalt sõlme,“ selgitab Unn.

Tavalisest õhemast kangast vimpel või lipp sobib pigem tuulevaiksematesse kohtadesse ja madalamatesse mastidesse.

KU päevatoimetaja