MÄRT TREIERI ESIKNÄIDENDI TOOVAD LAVALE JÕGEVA JUURTEGA TALENDID

“Ja kui nad surnud ei ole…” proovis Martin Kõiv, Meelis Põdersoo ja Mihkel Kabel. Foto: Riina Mägi

12. juunil esietendub Jõgeva kultuurikeskuses Märt Treieri debüütnäidend „Ja kui nad surnud ei ole…“, mis toob kokku Jõgevalt pärit ja Jõgevamaaga tihedalt seotud teatritegijad eesmärgiga luua professionaalse teatri traditsioon Vooremaal.

Näidendi keskmes on rahutu loomuga hobihelilooja, kellega hakkab juhtuma kummalisi asju. „Tõuge lavastuseks on sündinud loojate alatisest ja kustumatust ihalusest luua midagi, mille väärtuses ei ole põhjust kahelda, veelgi lihtsamalt öeldes – luua suur ja surematu teos,“ avab tagamaid näidendi autor, pikaaegne Vikerraadio saatejuht Märt Treier, kes on võtnud ühtlasi juhtida ka lavastusprotsessi. „Aga mida teha siis, kui annet ei jagu? Tasuta lõunaid ei pakuta nüüdki, unistajatele jäävad tühjad pihud. Või kas ikka jäävad? Vahest on Suurel Valijal unistajatega hoopis teistsugune plaan? Kokkuvõttes räägib tükk sellest, mis närib meist paljusid: kuidas jätta siia ilma endast alles väärtuslik jälg.“

“Ja kui nad surnud ei ole…” proovis Maarius Pärn ja Meelis. Foto: Riina Mägi

Lavastuses löövad kaasa armastatud näitlejad Meelis Põdersoo (VAT teater), Maarius Pärn (Improteater Impeerium), Mihkel Kabel ja Martin Kõiv, kes on kvartetina saanud tuntuks VAT teatri lavastusest „Pal-tänava poisid“. Kõigi nelja teatritee algas Jõgeva kooliteatris Liblikapüüdja. Helikujunduse eest hoolitseb äsja Eesti Kultuurkapitali teatriauhinna (muusikaline kujundus) laureaadiks tunnistatud Villem Rootalu, lavalise liikumise on seadnud koreograaf Kristjan Rohioja (Eesti Teatriliidu tantsuauhinna laureaat 2014), kostüümikonsultant on Eda Orupõld (Jõgeva kultuurikeskus), valguskujundaja Kristjan Häggblom. Ettevõtmise koordinaator on Lianne Saage-Vahur ja produtsent Kalev Pärtelpoeg.

Näidend jõuab lavale aastakümneid koolinoorte üleriigilisi kultuuriüritusi korraldanud MTÜ Tähetund vedamisel ja Jõgeva vallavalitsuse toel. Lisaks esietendusele, mis algab 12. juunil kell 17, mängitakse tükki Jõgeva kultuurikeskuses veel 13.,18. ja 19. juunil kell 18. Piletid on saadaval Piletilevis ja Jõgeva kultuurikeskuses.

KU päevatoimetaja