TULEVAL AASTAL ON LIPUPÄEVAD KA LASTEKAITSEPÄEV JA VANAVANEMATE PÄEV

Majalipp Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Riigikogu täiendas täna riiklike tähtpäevade loetelu lastekaitsepäevaga ja lisas lipupäevade loetellu lastekaitsepäeva ning vanavanemate päeva.

„Eesti lipu seltsi liikmena on hea meel tõdeda, et Eesti riik on astunud olulise sammu edasi, ja asunud ühiskonnas reaalselt väärtustama ka lapsi ja vanavanemaid. Eriti kosutava ja lootustandvana mõjub see uudis olukorras, kus üha sagedamini sõnad varjutavad teod. Seda nii igapäevaelus, töösuhetes kui ka riiklikul tasemel,” ütleb tänase päeva otsust kommenteerides Ain Keerup. „Sindi gümnaasiumit juhtides panustasime kolleegide ja MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakonna liikmetega palju energiat õpilaste isamaalisse kasvatusse ning lipuvilje edendamisse. Sindi kooli õpilased koos oma vanemate ja vanavanematega suhtuvad kindlasti aupaklikult riigilippu ning tähistavad pea kõiki riigilipu päevi. Loodan, et uued lisandunud riigilipu päevad saavad meie perekondi ja ühiskonda ühendavateks päevadeks.”

Seaduse muudatust menetledes ühendati Valitsuse ja Riigikogu liikmete Jüri Jaansoni, Signe Kivi, Signe Riisalo, Toomas Kivimägi, Mart Võrklaeva, Annely Akkermanni, Kaja Kallase, Liina Kersna, Vilja Toomasti, Yoko Alenderi, Andrus Seeme ja Andres Suti ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud eelnõud üheks pühade ja tähtpäevade seaduse ning Eesti lipu seaduse muutmise seaduseks, mille poolt hääletas 83 Riigikogu liiget.

Lastekaitsepäev on 1. juunil. Vanavanemate päeva tähistatakse juba praegu septembri teisel pühapäeval riikliku tähtpäevana. Edaspidi tähistatakse mõlemat tähtpäevad ka lipupäevana.

Lastekaitsepäeva tähistamine sai alguse 1925. aastal aset leidnud üleilmsel Genfi konverentsil. Vanavanemate päeva tähistatakse nii riikliku tähtpäevana kui rahvuspühana lisaks Eestile veel Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Inglismaal, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas.

Eestis on nüüd 15 riiklikku tähtpäeva, 11 riigipüha ning üks rahvuspüha – neist 17 lipupäeva.

KU päevatoimetaja