TEATRIPIDU KUHJAVERES: KES HARRASTAB, SEE KAUA ELAB

Igal festivalil osalenud Avinurme Suveteater. Foto: Marko Reimann

22. ja 23. augustil Viljandimaal Põhja-Sakala vallas toimunud XVI Kuhjavere külateatrite festival tõestas erinevate Eestimaa paikade ja ka esmakordselt teatripeol osalenud Soome eestlaste truppide meisterlikust mängida väga mitmekülgses laadis etendusi. Näiteseltskondade arvates on Kuhjavere paik, kuhu teatrifestivalile tasub alati tulla.

Festivalile eelnesid põhjalikud ettevalmistustööd. Kuhjaverelased ja Kuhjavere külaseltsi liikmed, kes kõik ei ela Kuhjaveres olid mitmel päeval talgutööl: niideti ja riisuti muru, püstitati publiku telgid, värviti pinke jm. Külavanem Romeo eestvõttel teostati pikemal perioodil terrassi lae laudisega katmine, varjualuse toestamine ja sellele katuse panemine. Terrassi põranda värvimine seisab veel ees. Tänu uuendustele oli heli kvaliteet parem ja kõik etendused said videosse võetud. Selle eest seisis juba kaheksandat aastat Marko Reimanni tiim.

Vaatamata vihmasele laupäevahommikule täitusid tänavusel Kuhjavere külateatrite festivalil publiku telgid juba esimese etteaste ajaks ja korraldajatel tuli istekohti juurdegi panna. Kuhjavere külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk arvas, et seekordseks magnetiks oli Jõgevamaal Mustvee vallas tegutsev Avinurme Suveteater, kes on osalenud kõigil Kuhjavere teatripidudel. „Tekkis mõnus atmosfäär ja etendusi nauditi, publik keskendus lavale,“ ütles ta.

Soomlaste ja eestlaste ühistrupp publiku lemmikuks

Festivali organiseerijatel jätkus aega ja tahtmist kõik etendused ära vaadata. „Need olid eriilmelised juba koosseisude poolest – monoetendused vaheldusid suuremate koosseisudega. Harrastustruppide tase tõuseb iga aastaga, repertuaar on mitmekesine ja seekord andis jumet juurde soomlaste osalemine nii esimesel kui teisel päeval. ET Teateri (Soomes elavate eestlaste teater) esinemine laupäeval oli muljetavaldav. Näitemängude abil püütakse sünnimaast eemal eesti keelt elus hoida ja lastele edasi anda. Soome-Eesti truppide Majatalo Myötatuuli Teatteri Somero (Soome) ja „Poolvillased” Vastemõisast (Viljandimaa) ühisprojekt „Pilattu loma ehk rikutud puhkus” võitis vaatajate südamed, saades pühapäeval vaatajate lemmikuks,“ rääkis Urve Mukk. Esimest korda oli esindatud Valgamaa ja kohe kahe trupiga.

Teemadeks olid etendustes ikka need, mis puudutavad, mis muret tekitavad, mis vajaks suuremat tähelepanu kaasinimeste poolt; keskseteks mõteteks – kõik vajavad kedagi, omavaheline suhtlemine on oluline. Etendused olid vormitud komöödia, vodevilli, draama, muusikali vormi. Toredasti kujunes välja, et mõlema päeva publiku lemmikud meesosatäitjad mängisid suureks vanaisade rollid: Jaanus Kõrre Avinurme Suveteatrist ja Algis Väärmaa Pühajärve Koduteater/Rukkinarridest Valgamaalt.

„Mitmed trupid olid kohal mõlemal päeval, kaugema nurga rahvas (Avinurme Suveteater ja Tornimäe Näiteselts) ööbisid korraldajate peredes. Laupäevaõhtu simman on reeglina just näitemängutegijate ja korraldajate koosviibimise aeg, aga on ka meeldivaid erandeid nii Viljandist kui Tallinnastki, kes tulevad tantsu lööma. Truppide tagasiside on olnud väga positiivne ja seetõttu oli võimatu öelda, et me järgmisel aastal ei kohtu. Oleme ikka avinurmelastega aasinud, et vaatame kumb kauem vastu peab ja järgmine juubel – 20. kord pole ju mägede taga,“ rääkis Urve Mukk.

Arvamusi Kuhjavere külateatrite festivalist

Soome eestlaste teatri lavastaja ja näitleja Rein Kübarsepp:

„Meie trupp tähistab sel sügisel viiendat sünnipäeva ja meie eesmärk ja siht on hoida Eesti kultuuri ja keelt. Mängime peamiselt eesti keeles, pisut ka soome keeles ja enamasti eesti autoreid. Meie repertuaarist saab pildi kodulehelt: etteater.fi Kuhjavere festival sattus meie huviorbiiti isiklike kontaktide kaudu, ehk minu kauaaegne sõber ja endine bändikaaslane rääkis mulle, et Kuhjaveres selline huvitav ettevõtmine toimub ning edastas mulle korraldajate kontaktid ja nii see kena ettevõtmine meie jaoks sündiski.

Meie trupi nimekirjas, ehk siis RY (Eesti mõistes mittetulundusühing) liikmeid on hetkel 22, vanusevahemikus 10 kuni 60. Erinevate elualade esindajad õpetajast bussijuhini ja õpilasest ehituskoristajani. Samuti on väga erinevad teatritaustad, on inimesi pikema lavakogemusega, kuid on inimesi, kes enne meie trupiga ühinemist pole laval kunagi käinud. See ei sega aga kedagi, sest kõigis on säde ja soov teha teatrit.

Peame ikkagi kõige tähtsamaks meie keele ja kultuuri hoidmist läbi teatrimaagia.

Ja meie teatris sündis loosung: kes harrastab, see kaua elab! ja seda me ka järgime.“

Tornimäe näiteseltsi (Saaremaa) lavastaja Urve Sepp:

“Kuhjavere külamaja on looduslikus kohas, publik emotsionaalne ja kaasaelav. Väga hästi korraldatud üritus, Urve ja Romeo on oma meeskonnaga suure töö ära teinud.

Tõime lavale „Pansionaat Eluratas“ esimese vaatuse. Rahvale meeldis ja saime positiivse kogemuse.”

Krabi külateatri (Võrumaa) päälik Marje Mürk:

„Meie etendused on võrukeelsed ja omaloomingulised ning ei vasta kuidagi tavapärase teatri reeglitele, seega mingit normaalsust meilt oodata ei tasu. Olemegi selline ummamuudu punt. Kui nüüd nalja visata, siis pagasis olid meil ikka oma rekvisiidid. Vahvaid elamusi etendustest, rõõmsaid taaskohtumisi ja toredaid tutvumisi.”

Ja kui lähtuda meie koduküla nimest Krabi, võib öelda, et mulle meeldib väga ka krabisid süüa ja ega teisedki sellest mereroast ära ütle.“

Kuhjavere Külateatrite festivali tagasiside andja festivali kauaaegse patrooni Kalju Komissarovi õpilane Helena Kesonen:

„Tänavusel Külateatrite festivalil jäid silma ET Teatrit ehk Soomes elavate eestlaste teater, kes etendas Mait Lepiku näidendit “Whistleri ema”. Lavastaja Rein Kübarsepp oli näitlejatega väga head tööd teinud ning pannud nad laval tõeliselt elama. Festivali üllataja oli teine välis-ühendtrupp: Majatalo Myötatuuli Teatteri Somero (Soomest) ja “Poolvillased” Vastsemõisast, kelle koostööna valmis kakskeelne „Pilattu loma ehk rikutud puhkus”, kus eesti ja soome pere kohtuvad suusakuurordis ja peavad nädala jooksul saama üle kõigist eelarvamustest. Lavastus jäi silma väga tugevate näitlejatöödega ja puhta-selge lavastajakeelega. Kõige enam jäidki meelde välistrupid, mis andsid festivalile vaat et uue hingamise.

Võin öelda, et nii Kuhjavere festivalil kui üldiselt on hulk truppe, kes armastavad vana jämekoomilist külateatrite stiili, kuid on ka positiivseid üllatajaid, kes julgevad proovida midagi uut, näiteks kaasaegset maailmadramaturgiat, füüsilisemat ja kaasaegsemat teatrikeelt. Igal festivalil on mõni selline trupp, kes on julgenud katsetada ja end proovile panna.”

Jaan Lukas

XVI KUHJAVERE KÜLATEATRITE FESTIVALI TUNNUSTAMISED

Publiku lemmikud:

*näitetrupp – Krabi külateater Võrumaalt;

*naisosatäitja – Helje Basihhina Tornimäe Näiteseltsist;

*meesosatäitja – Jaanus Kõrre Avinurme Suveteatrist

Korraldajate eriauhinnad:

*naine kõrvalosatäitja – Marje Mürk Krabi külateatrist;

*mees kõrvalosatäitja – Romet Bazuhanitš Krabi külateatrist;

*üllataja – Rayna Reanna Kübarsepale ET Teatrist (Soomes elavate eestlaste teater)

Kolleegipreemiaid jagati Krabi külateatrile, Tornimäe Näiteseltsile, Jaanus Kõrrele, Romet Bazuhanitšile, Rayna Reanna Kübarsepale

Publiku lemmikud:

*näitetrupp – Eesti-Soome ühistrupp;

*naisosatäitja – Merilin Tkatšenko (eesti pere tütar Soome-Eesti ühistrupis);

*meesosatäitja – Algis Väärmaa (Pühajärve Koduteatri/ Rukkinarrid)

Korraldajate eriauhinnad:

*naine kõrvalosatäitja – Maarja Sepp trupist SIRJA;

*mees kõrvalosatäitja – Ramon Miikael Purju (Abja lasteteater Cipolino)

Kolleegipreemiad anti lasteteatrile Cipolino, Algis Väärmaale, Krista Mustonenile, Soome-Eesti teatritrupile