OTEPÄÄ VALLA JUHTIDE KRIISIPLAAN

Seoses COVID-19 viiruse levikuga välja kuulutatud eriolukord on pannud ka kohalike omavalitsuste toimimise uude olukorda.

Otepää. Foto: Urmas Saard
Otepää. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Põhitähelepanu on pööratud kohaliku ettevõtja ja abivajaja abistamiseks.[/pullquote]Otepää valla juhid – lahkuv vallavanem Kaido Tamberg ja praegune Otepää vallavolikogu esimees, tulevane vallavanem Jaanus Barkala, on kokku pannud kümnest punktist koosneva kriisiplaani, mis esitatakse ülevaatamiseks Otepää Vallavalitsusele ja kriisikomisjonile.

„Olude sunnil on juhtunud, et lahkun kriisiolukorras,“ märkis Kaido Tamberg. „See ei tähenda aga sugugi seda, et jätan Otepää valla raskel ajal üksi toimetama. Olen Jaanus Barkalaga praegust olukorda põhjalikult arutanud ja koostöös teemegi need ettepanekud.“

Põhitähelepanu on pööratud kohaliku ettevõtja ja abivajaja abistamiseks. Näiteks tehakse ettepanek peatada valla omandis olevatel pindadel tegutsevate ettevõtjate renditasu küsimine ja vallale vajalike toimingute ja teenuste tarbimine ja ostmine teha võimalikult palju kohalikelt ettevõtjatelt. Samuti abistatakse üksi elavaid ja paljulapselisi peresid ning aidatakse kriisi tõttu makseraskustesse sattunud hooldekodudes viibivate lähedaste kohatasude maksmisel.

„Meil on väga hea ja ühtehoidev meeskond, seetõttu saame ka vallavanema vahetuse teha võimalikult sujuva,“ ütles Jaanus Barkala. „Antud olukorras ütlen meeskonnajuhina ja ohvitserina, et edu tagavad rahulikud, selged ning läbimõeldud ettepanekud ja nende täitmine.“

Jaanus Barkala asub vallavanema ametisse 31. märtsil 2020.

Vallavanemate kriisiplaan:

1. Võtta hiljemalt mai 2020 vastu lisaeelarve, millega külmutatakse vallale hädapäraselt mitte vajalike kulude tegemine ja edasilükkamist võimaldavad investeeringud. (Allasutustel ja osakondadel peatada koheselt ka eelarves ette nähtud investeeringute tegemine ilma vallavalitsuse eriloata.)

2. Vabanevad vahendid kanda loodavasse kriisifondi, millest pool jääks vallavalitsuse reservi kiireageerimiseks muutuvale olukorrale ja pool volikogu otsustusreservi. Olude paranemisel ja kriisi taandumisel kasutatakse vahendeid edasi tavapäraselt.

3. Kriisivahenditest rahastatakse operatiivselt ootamatuid koroonakriisiga seotud otsuseid ja tegevusi s.h. toidu- ja ravimiabi hädasolijatele ja isolatsiooni jäänutele, kaetakse võimalike tulude alalaekumisest tekkiv vahe jne.

4. Vallas registreeritud ja tegutsevate kohalike ettevõtete (s.h. FIEd ja väikeettevõtjad) vallal asuvate rendipindade eest tasu küsimise peatamine eriolukorra lõpuni. Igat lepingut käsitletakse eraldi.

5. Vallale vajalike ostude (toit, kaubad, teenused jne) tegemine võimalikult maksimaalselt kohalikelt ettevõtetelt ja ettevõtjatelt, et toetada nende toimimist.

6. Hooldekodudes olevate lähedaste kriisi tõttu kohatasude maksmisel hätta jäävate vallakodanike abistamiseks vahendite eraldamine juhtumipõhiselt. Eelistatud on siin lastega pered.

7. Vajadusel vabatahtlike kaasamine ja täiendava ajutise tööjõu palkamine sotsiaalvaldkonnas.

8. Valla ruumide (õpilaskodu, seltsimaja jms.) hädaolukorraks valmisoleku seadmine nende kasutamiseks ajutiste pindadena näiteks hooldekodude ajutiseks ümberpaigutamiseks haiguspuhangu korral, ajutine hospidalipind jne. Samuti läbirääkimine majutusasutustega vajadusel valmisoleku loomiseks hädaolukorras ajutise pinna pakkumiseks.

9. Sotsiaalteenistusel üksi elavate vanurite- ja paljulapseliste peredega individuaalse igapäevase suhtlusliini sisseseadmine nende olukorrast operatiivse ülevaate saamiseks.

10. Valla sotsiaalosakonnal koostöös Otepää Tervisekeskusega vajadusel esmaste käsimüügi ravimite mõistliku väiksema varu loomine juhtudeks, kui riskirühmad vajavad tarneraskuste puhul abi.

Print

 

 KU päevatoimetaja