Peipsimaa Aasta Inimene 2018 on Mustvee vallavanem Jüri Morozov

Ajalehel Peipsi Rannik on traditsiooniks valida igal aastal Peipsimaa Aasta inimest. Lõppeval aastal pälvis tunnustuse Mustvee vallavanem Jüri Morozov Jõgevamaalt.

Jüri Morozov, Riigikogu esimees Eiki Nestor Mustvee linnaraamatukogu kassiga Hurmur ja Mustvee linnaraamatukogu direktor Laidi Zalekešina. Foto Anu Ots
Jüri Morozov, Riigikogu esimees Eiki Nestor Mustvee linnaraamatukogu kassiga Hurmur ja Mustvee linnaraamatukogu direktor Laidi Zalekešina. Foto: Anu Ots

[pullquote]Jüri Morozov: mida mina saan teha ise enda ja oma kodukandi jaoks[/pullquote]„Aktiivne tegevus piirkonna arendamisel algas 20 aastat tagasi kui tollased viis omavalitsust – Mustvee linn, Kasepää, Pala, Saare ja Torma vallad – tegid aktiivset koostööd. Omavalitsuste poolt loodud MTÜ Peipsi Piirkonna Arenduskoda oli keskseks koostööorganisatsiooniks piirkonna arendamisel, erinevate projektide elluviimisel ja väliskoostöö tegemisel,” märkis Morozov.

Pärast omavalitsuste ühinemist on koostöö Peipsimaal laienenud, hõlmates Peipsi järve rannikualal asuvaid omavalitsusi põhjast lõunasse. Alutaguse, Mustvee, Peipsiääre, Tartu, Luunja, Kastre ja Räpina vald on ühinemisjärgselt asunud aktiivselt piirkonnas koostööd tegema. Omavalitsuste eestvedamisel ning MTÜ Peipsimaa Turism koordineerimisel on koostatud Peipsimaa Arengustrateegia 2019-2030, mis hetkel on avalikustamisel.

„Peipsimaa on eripärane ja ainulaadne piirkond oma geograafilise asendi, looduse ja mitmekultuurilise kogukonna poolest – seda tuleb väärtustada, hoida ja arendada,” ütles Jüri Morozov. „Kui me tahame siin midagi muuta paremaks, peame alustama eelkõige iseendast, jättes kõrvale teiste inimeste kritiseerimise, mõeldes ja käitudes nii – mida mina saan teha ise enda ja oma kodukandi jaoks“

Otepääl sündinud Jüri Morozov on Peipsi piirkonnaga seotud alates siia kanti elama asumisest 41 aastat tagasi. Kehtna Näidissovhoostehnikumi ja Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetanud Morozov on töötanud agronoomina, peaagronoomina, politseiamentikuna, kus juures juhendanud ka politseikoeri. Aastail 1997-2013 oli ta Jõgevamaal asunud Saare valla vallavanem, 2013-2015 Riigikogu asendusliige. Pärast 2017 aasta kohalike omavalitsuste valimisi valiti Jüri Morozov haldusrefomi käigus loodud Mustvee valla vallavanemaks.

Jüri Morozovi olulisemateks tunnustuseks on Poola Vabariigi Kuldne Teeneteistist (2005) ja Jõgevamaa Kuldrist (2008). Teeneka omavalitsusjuhi hobiks on jahipidamine.

Jaan Lukas