Folk pand käümä – Elohelü Folgilahvka

4. ja 5. mail vurab Lõuna-Eestis üks isemoodi lahvkabuss: Mooste Elohelü Folgilahvka, kus nii ööl kui päeval rahvamuusikat mängitakse. 24 tunni jooksul ei katke pillimäng hetkekski, kutsudes nädal hiljem toimuvale folgipeole Mooste Elohelü. Folgilahvka kuulub Euroopa Kultuuripärandiaasta programmi.

cof
Kadri Laube lahvkabussis

[pullquote]1942. aastal valminud Saurer on omal ajal sõitnud Viljandi ja Tartu vahel[/pullquote]”Ootame kõiki peatustesse bussi vastu võtma, uunikumlahvkat lähemalt uudistama ja muidugi võib kodust pilli ühes võtta ning meiega kaasa mängida,” tutvustab programmijuht Kadri Laube ettevõtmist. “Mõtlesime, miks peaks lahvkabussid vaid söögipoolist pakkuma? Meie pakume hoopis muusikat ja maksevahendiks sobib suurepäraselt “aitäh!”.”

Elohelü Folgilahvkale lükkavad hoogu üle saja kohaliku muusiku, kes istuvad erinevatest paikadest bussi ja sõidavad kaasa või tervitavad peatuspaikades.

“Saab kuulda lõõtsasid ja kandleid, torupille ja koorilaulu,” lubab Laube. “Kohtab tuntud muusikuid ja rahvapillipisikuga lapsi, kes soovisid mängida kasvõi öösel: näiteks Wana Wõromaa Wunkorkestri on und trotsides rivistunud Nopri Talumeierei juures kell pool kolm.”

Põnevaid esinejaid jagub tervele teekonnale: Metsatöll tervitab Kaikas kell 18.15, Mari Kalkun mängib Haki peatuses öösel kell kolmveerand üks, Aapo Ilvest või Mooste rahvamuusikakooli esindust saab Räpina vallamaja ees kohata kell 10 hommikul. Kui bussis on ruumi, saavad kohaletulnud pillimehed ka mõne peatuse jagu kaasa sõita.

Kogu Folgilahvka teekond kantakse üle Postimehe portaalis: ülekanne algab 4. mail kell 12 ja seejärel saab ööpäevajagu uudistada, kus parasjagu asutakse ja kes mängivad.

Elohelü Folgilahvka bussil on põnev ajalugu: 1942. aastal valminud Saurer on omal ajal sõitnud Viljandi ja Tartu vahel, kuni Maanteemuuseum uunikumile väärilist puhkust lubas. “Suur aitäh Maanteemuuseumi perele, kes lubasid bussi seekord Folgiliinile sõitma,” kiidab Laube.

Elohelü Folgilahvkaga kutsutakse osa saama nädal hiljem toimuvast Mooste Elohelü festivalist, kus paljude teiste seas astuvad üles Svjata Vatra, Puuluup, duo Priks ja Malva või MandoTrio. Ka festivali ajal ootab Elohelü lahvkabuss uudistajaid, kaasaelajaid ja -mängijaid: muusikud võtavad viise üles nii suures Folgikojas kui pisikeses folgibussis.

Elohelü lahvkabussi saab uudistada, kaasa elada ja kaasa mängida

4. mai

12.00 Tartu Raekoja plats
14.00 Nõo Muusikakool
14.45 Rõngu keskus
15.20 Otepää konsumi parkla
16.30 Kanepi kirikuplats
17.00 Urvaste külade selts
17.30 Antsla keskus
18.15 Kaika koolimaja
19.15 Lüllemäe koolimaja
20.30 Hargla Maakultuurimaja
21.00 Mõniste kool
21.45 Vastse-Roosa – Metsavenna talu
23.00 Krabi kõrts

5. mai

00.00 Rõuge – Eesti Ema kuju
00.45 Haki bussipeatus
01.30 Ruusmäe – Rogosi mõis
02.30 Kärinä – Nopri Talumeierei
05.00 Meremäe bussipeatus
05.30 Obinitsa – Seto ateljee-galerii
06.30 Orava endine vallamaja
07.15 Treski külaplats
08.00 Värska kultuurikeskus
09.15 Mikitamäe endine vallamaja
10.00 Räpina keskus – vallamaja ees
11.00 Mehikoorma bussipeatus
11.30 Rasina kultuurimaja
12.00 Mooste Folgikoda
Vaata lisa www.moostefolk.ee