Automudelismi juhtrajasõitjate karikaetapp Äksis

Eesti Vabariigi aastapäeval, 24 veebruaril kogunesid automudelismi juhtrajasõitjad järjekordsele karikaetapile Äksis. Riigipüha oluliselt osalejate arvu ei kärpinud. Kohal oli veidi alla 30 võistleja. Kavas olid klassid: N-14; ES-32; F1-32 ja ES-24.

Andy Aron ühes oma isaga Foto Urmas Saard
Andy Aron ühes oma isaga. Foto: Urmas Saard

Alustasid noored klassiga N-14. Kokku startis 14 võistlejat. Meilt olid kaasas Karin Mets ja Sebastian Roosaar. Karin on juba „vana kala” ja võistleb kolmandat aastat. Seevastu Sebastian alustas alles oma esimest täishooaega, pealegi esimene tutvus Äksi rajaga. Enne võistlust sai natuke harjutada, et Sebastian saaks selgeks olulisemad asjad sellel rajal sõitmiseks. Võistlejad jagati kahte gruppi ja Sebastian startis esimeses grupis. Algus läks siiski vaevaliselt. Liiga palju tuli lihtsaid sõiduvigu, aga alates neljandast sõidust hakkas asi oluliselt paranema. Eelviimases sõidus sai Sebastian kirja isegi 30 ringi! Lõppkokkuvõttes sõitis Sebastian 199 ringi ja lõpp-protokolli 10. koht. Ise jäi ta oma tulemusega rahule! Teises sõidus sõitis Karin ennast finaali, kuigi kohalikud poisid tegid elu kibedaks. Kaheksast finalistist olid viis sõitjat Äksist. Finaali algus läks Karinil käest – oli vahepeal jooksvalt koguni 7. kohal. Teises pooles asi paranes ja lõpuks suutis Karin tõusta 5. kohale. Võitis selle klassi kohalik noor Kaur Erik Tamm. Lõpptulemusi omale kirja ei pannud ja kuna seekord kadus protokoll seinalt märkamatult, siis täpsed lõpptulemused jään seekord võlgu!

ES-32 klassis osales 11 võistlejat ja võistlus viidi läbi kahes grupis. Tugevamas grupis alustas võistlust hästi Andy Aron ja libises teistest pikkamööda, aga kindlalt ette. Lõpuks oli edu teise koha saanud Kaiari ees 38 ringi! Seirajate grupis (nende hulgas ka Karmen) oli väga tihe rebimine ja lõpp-protokollis lahutas teist ja neljandat kohta ainult kolm ringi!

Esikolmik:

1. Andy Aron, Sindi – 630 ringi
2. Kaiar Tammeleht, Saue – 592 ringi
3. Bruno Põldäär, Haapasalu – 591 ringi

Karmen jäi 589 ringiga neljandaks.

F1-32 klassis osales 13 võistlejat. Esimest korda proovis vormelirooli võistlustel Karin Mets. Ka siin sõideti kahes grupis. Tugevamas grupis võttis seekord Kaiar ohjad juba alguses oma kätte ja ennast üllatada ei lasnud. Andy püüdis küll kannul püsida, aga lõpuks oli vahe 19 ringi. Väga tublilt esines vanameister Einar Viira, kes käib võistlustel väga harva, kuid Eesti meistrivõistlused koputavad juba uksele ja see sooritus kulus marjks ära. Karmeni mudel ei saanudki korralikku hoogu sisse ja lõpuks tuli 7. koht. Karin jäi küll viimaseks, aga kohast olulisem oli võistluskogemus selles klassis.

Esikolmik:

1. Kaiar Tammeleht, Saue – 524 ringi
2. Andy Aron, Sindi – 505 ringi
3. Einar Viira, Haapsalu – 496 ringi

Viimasena asusid võistlustulle ES-24 klassi võistlejad. Startis 11 võistlejat, kes lasti samuti rajale kahes grupis. Seekord võttis tugevamate grupis paraadi juhtimise oma kätesse Karmen, kes juhtis võistlust algusest lõpuni. Teda seirasid kohalikud võistlejad. Kaiaril ebaõnnestus seekord totaalselt kummivalik ja lõpuks taandus ta 5. kohale. Andy ei saanud ka hoogu sisse ja jäi lõpuks 6. kohale.

Esikolmik:

1. Karmen Mets, Jõõpre – 671 ringi
2. Reio Lõhmus, Haapsalu – 662 ringi
3. Raido Põldäär, Haapsalu – 658 ringi

Johannes Mets
MTÜ Sindi Mudelisport
Sindi ANK tehnikaringi juhendaja