Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud sündmused Pärnus

Eesti Vabariik tähistab 24. veebruaril 2018 oma ajaloo kõige ümmargusemat tähtpäeva- 100 aasta sünnipäeva. Erinevalt ülejäänud Eestist tähistatakse Pärnus vabariigi aastapäeva juba homme, 23. veebruaril.

Endla teatrihoone makett Foto Urmas Saard
Endla teatrihoone makett. Foto: Urmas Saard

Teadaolevalt mängib Pärnu linn Eesti Vabariigi sünniloos ülitähtsat rolli – just nimelt Pärnus loeti 23. veebruaril 1918 toonase Endla teatri rõdult esmakordselt avalikult ette Eesti iseseisvusmanifest.

23. veebruaril kell 10.00 toimub Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi mälestamine tema sünnikohas Tahkurannas Pätsi ausamba juures, kell 11.30 on mälestushetk perekond Pätside endise kodumaja juures Pärnus, Riia mnt 273.

Kell 12.00 järgneb Konstantin Pätsi monograafia esitlus Raeküla Vanakooli Keskuses. Monograafia on koostanud Ago Pajur ja Toomas Karjahärm. Raamatut esitlevad Riigikantselei ja Eesti Rahvusarhiiv.

Samal ajal, kell 12.00 toimub ka Audru osavallakeskuses Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidulikul tähistamine.

Kell 14.00 on kõigil huvilistel võimalus osa saada tasuta giidituurist “Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”, mis saab alguse Rüütli platsilt.

Kell 15.30 asetatakse pärjad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile Alevi kalmistul ning kõne peab Eesti Vabariigi kaitseminister Jüri Luik. Sellele järgneb rongkäik, mis liigub mööda Riia maanteed Kuninga tänava põhikooli ette. Rongkäigul võivad osaleda kõik soovijad. Kohale palume tulla hiljemalt 15.15.

Kell 17.00 toimub Kuninga tänava põhikooli ees Eesti Vabariigi loojatele pühendatud mälestusmärgi “Ajahetk” avamine. Mälestusmärgi avavad Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid ja Pärnu linnapea Romek Kosenkranius. Skulptuuri “Ajahetk” autorid on Margus ja Mart Kadarik.

Vabadussõjas langenute monument Pärnu Alevi kalmistul Foto Urmas Saard
Vabadussõjas langenute monument Pärnu Alevi kalmistul. Foto: Urmas Saard

Peale mälestusmärgi pidulikku avamist suundutakse Rüütli platsile. Kell 17.45 kõlab Rüütli platsil Eesti Vabariigi iseseisvusmanifest. Platsil oleva monumendi treppidelt loeb iseseisvusmanifesti ette Konstantin Pätsi pojapoeg Matti Päts. Sellele järgneb rahvapidu “MEIE 100”. Tervitussõnad edastab linnavolikogu esimees Andres Metsoja. Esinevad Pärnu rahvatantsijad ja laulukoorid, ansambel Untsakad, Lõõtsavägilased ja torupillimängijad.

Kell 18.00 toimub Vabaduse pargis Kaitseliidu Pärnumaa maleva pidulik rivistus, kaitseliitlaste tunnustamine ning pärgade asetamine II maailmasõjas Eesti riikliku iseseisvuse taastamise eest võidelnute mälestusmärgi jalamile.

Kell 18.00 on võimalik vabariigi aastapäeva tähistada ka Pärnu Noorte Vabaajakeskuses, kus toimub “Noorte oma EV100”. Toimub noorte disaini näitus- müük ja esineb Liis Lemsalu.

23. veebruari õhtul algusega kell 19.00 00 toimub Pärnu Kontserdimajas Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse ja volikogu esimehe Andres Metsoja pidulik vastuvõtt ja aktus. ToimubRasmus Puuri ja Doris Kareva teose “Unes nägin ma Eestimaad” maailmaesiettekanne. Esinevad Pärnu Linnaorkester, Pärnu koorid ja solistid, dirigent Rasmus Puuri juhendamisel. Teos on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Üritus on kutsetega.

Kell 19.00 toimub pidulik kontsert-aktus ja peoõhtu ka Tõstamaa rahvamajas. Esinevad Laura Junson ja Erko Niit, kohalikud isetegevuslased ja ansambel Väliharf.

23. veebruari õhtu lõpetab kell 21.00 juubeliaastale pühendatud ilutulestik, mis lastakse taevasse Kesklinna silla vasakult kaldalt.

23. veebruaril on alates kella 11.00 – 20.00 liikluskorraldus Pärnus oluliselt ümber korraldatud. Palume inimestel jälgida ajutisi liiklusmärke, mis reguleerivad parkimiskorraldust, ümbersõite ning sissesõidukeelde.
Võimalusel palume kasutada ühistransporti, kuna parkimiskohtade arv kesklinnas on piiratud. Seoses Eesti Vabariigi juubelipidustustega on 23. ja 24. veebruaril Pärnus linnaliinibussiga sõit tasuta.

Sündmused 24. veebruaril

Traditsiooniliselt toimub 24. veebruari päikesetõusul, kell 7.31 pidulik riigilipu heiskamise tseremoonia Rüütli Platsil, Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures. Sellele järgnevalt on huvilistel võimalus osa saada giidituurist “Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”.

Endla teatrihoone maketi tagakülg Foto Urmas Saard
Endla teatrihoone maketi tagakülg. Foto: Urmas Saard

Kell 9.00 toimub Paikuse Põhikooli esisel lipuväljakul lipuhommik, kus loetakse ette iseseisvusmanifest. Tervituskõned peavad linnapea Romek Kosenkranius ja osavallakogu esimees Mait Talvoja. Esineb Kaitseliidu Pärnumaa Maleva orkester.

Kell 12.00 algab aastapäeva tähistamine Seljametsa Muuseumis, kus esinevad ansambel Helin ja Seljametsa rahvatantsurühm. Esitletakse juubelikingitust ning avatakse näitus “100 asja Paikuse piirkonnast läbi sajandi”.

Kell 12.00 toimub Tori Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus tänujumalateenistus ning pärgade asetamine ausamba jalamile.

Kuni 25. märtsini on Pärnu Muuseumis avatud püsiekspositsioon ja ajutine näitus “Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”. 23. ja 24. veebruaril on näitusesaalis väljas originaaldokument iseseisvuse väljakuulutamisest.

Erinevaid juubeliaasta sündmusi toimub üle linna. Lisainformatsiooni aastapäeva sündmuste kohta on võimalik leida: kultuur.parnu.ee kodulehelt.

24. veebruar on kuulutatud lipupäevaks ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustel on kohustus heisata Eesti riigilipp.
Linnavalitsus kutsub kõiki pärnakaid üles heiskama riigilipud 23. ja 24. veebruaril.