Hiite fotovõistluse võitja saab auhinnaks 1000 eurot

Lõpusirgel on fotovõistlus “Maavalla hiied”, kuhu oodatakse ülesvõtteid hiitest, pühadest kividest, allikatest, puudest jt looduslikest pühapaikadest. Võistlus lõpeb 31. oktoobril.

Võistluse üldarvestuse peaauhind on 1000 eurot. Hõimu- ehk uurali rahvaste pühapaiga eriauhinnaks on 300 eurot ja kuni 16aastastel noortel 200 eurot. Lisaks on eriauhindadena välja pandudajakirjandusväljaannete tellimusi, raamatuid, filmi- ja heliplaate, kursuseid, kogemusmatku jpm.

Tänavu kaheksandat korda toimuvale võistlusele on oodatud Eestis ja mujal maailmas tehtud ülesvõtted. Looduslikke (mitte ehitatud-rajatud) pühapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna ühispärandisse. Võistluse eesmärk on jäädvustada, tutvustada ja väärtustada looduslike pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit ning suunata inimesi pühapaikasid külastama ja hoidma. Võistluse teemaks on ajaloolised (mitte tänapäeval kasutusele võetud) looduslikud pühapaigad. Uuematest pühapaikadest on erandina võistluse teemaks matusetavadega seotud ristipuud.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna ja samuti Eesti vanimad kaitsealad. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat püha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pühapaikasid leidub kõikides maakondades ja kihelkondades ning paljud neist on elavas kasutuses. Enamik pühapaikadest on ohustatud ja unustamise tõttu kadumas.

Eesti tuntumad looduslikud pühapaigad on Suur ja Väike Taevaskoda, Otepää Pühajärv, Tamme-Lauri tamm, Virumaa ja Võrumaa Pühajõed, Kaali pühajärv, Panga pank, Lehmja tammik, Saula Siniallika hiis, Ebavere hiiemägi, Kuremäe Hiiemägi ja Hiieallikas, Laiuse Siniallikas, Tartu Toomemäe ohvrikivi, Helme ohvrikivi ja allikad, Ülendi, Sipa, Kastna ja Pärnu-Jaagupi hiiepärnad.

Võitjaid autasustatakse 28. novembril Tartus Eesti kirjandusmuuseumis toimuval Hiie väe tunnustamise sündmusel. Hiite kuvavõistlust “Maavalla hiied 10228 (2015)” korraldavad Hiite Maja SA, Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus ning
Maavalla koda.

Hiite kuvavõistluse peatoetaja on Wiedemanni tõlkebüroo. Teised toetajad: hõimurahvaste programm, Kehrwieder, Loodusajakiri, Uma Leht, Eesti kirjandusmuuseumi Eesti rahvaluule arhiiv, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Krautmani Massaaži ja Terviseakadeemia, Tihuse hobuturismitalu, Mooska talu, Muinsuskaitseamet, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Kirjastus Pegasus, Trükimuuseum, Looduse aasta foto, Laudauksekääksutajad ning LÜÜ TÜRR.

Võistluse eeskiri, piltide üleslaadimise leht, lisateave ning seni saadetud pildid on leitavad aadressil: www.maavald.ee/kuvavoistlused/10228.

Kõikide aastate kuvavõistlused: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused.