Eesti Põllumajandusmuuseumis avatakse lamba-aasta puhul kolmiknäitus

Kolmapäeval, 18. veebruaril kell 14.00 avatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis lamba-aasta algusele pühendatud kolmiknäitus: Villa teekond, Loo. Koo. Rõõmusta! ja Enelin Pedaku tekstiilsed disainehted.

“Eesti Põllumajandusmuuseumi näitus ” Villa teekond” valmis seoses muuseumi uue haridusprogrammiga “Villakera – kullakera”, mille raames osalejad õpivad lähemalt tundma põllumajanduses ühte olulisimat looma – lammast – ja teevad tutvust villaga, mis on juba aastatuhandeid olnud üheks tähtsaimaks materjaliks peamiselt rõivaste, aga ka mitmete tarbeesemete valmistamisel. Programmi raames saab proovida kätt nii villa kraasimisel kui ka lõngaks ketramisel ja kangastelgedel kudumisel” ütles Eesti Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild.

Näitusel “Loo. Koo. Rõõmusta!” on vaatamiseks välja pandud Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala 2014.a. lõpetanud 9. lennu üliõpilaste silmkoelised kudumid ja fotod. Näitus “Loo. Koo. Rõõmusta!” põhineb kudumitest valminud samanimelisel raamatul, mis ilmus kirjastuses Varrak.

Enelin Pedak on noor tekstiilikunstnik Viljandist. Ta on õppinud Kuressaare Ametikoolis rahvusliku käsitöö ja ettevõtluse erialal ning hetkel on tal käsil Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala lõputöö. Oma töös paistab Enelin silma looduslähedaste materjalide ja toonidega ning suurepäraste värvi- ja kompositsioonitajuga. Tuntust kogus Enelin 2011. aastal kui pälvis Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu konkursil “Eesti-oma-ehe” OÜ Kodukäsitöö eripreemia oma sõrmkinnastega, mis olid inspireeritud arhailisest tikandist. Seda tehnikat, sümboolikat ja värvikombinatsiooni esineb tema töös väga erineval moel.

Näitused on avatud Eesti Põllumajandusmuuseumi Peanäitustemaja II korrusel kuni 5. aprillini 2015. Lisainfo näituste kohta: http://www.epm.ee/kolmiknaitus/

18. veebruaril alates kella 15.00st on kõikidel võimalus tutvuda ka Eesti Põllumajandusmuuseumi kui mitmekülgse praktikabaasina, kus õpilased saavad praktilisi kogemusi nii turismikorralduses, käsitöös, restaureerimises, toitlustuses kui ka põllu- ja loomakasvatuses.