MTÜ Taaskasutuskoda teeb revolutsiooni Kagu-Eesti jäätmejaamades

IMG_4424Nüüdsest on Põlva, Otepää ja Valga jäätmejaamades avatud Moostes tegutseva MTÜ Taaskasutuskoda vastuvõtupunktid, kuhu inimesed saavad tasuta tuua majapidamises olevaid üleliigseid asju.

Taaskasutuskoja perenaine Kiristi Zolgo nentis, et vastuvõtupunktide avamine on tingitud rahva tungivast soovist kui ka kurbadest tõsiasjadest. “Valgale lähim taaskasutuskeskus asub Viljandis või Tartus ja selleks, et asjad õigesse kohta jõuaksid, peaks olema tõeline keskkonnasõber – et mitte öelda keskkonnaentusiast,” leiab Zolgo.

Taaskasutuskoja kogumispunktidesse, mis valmisid koostöös Keskkonnateenused AS’i ja kohalike omavalitsustega, on Zolgo sõnul oodatud majapidamis- ja köögitarbed, nõud, raamatud, spordivahendid ning valgustid. Vastuvõtupunktide avamisega loodab Taaskasutuskoda tõsta inimeste keskkonnateadlikkust ja võimaldada asjade loovutamist võimalikult mugavalt ja kodu lähedal.

Zolgo sõnul ongi esimesed uut kodu otsivad asjad juba jäätmejaamade kogumispunktides kohal. Ta lisas, et Valga ja Põlva jäätmejaamade suureks eeliseks on juba pikk tegutsemisajalugu, samas kui Otepää jäätmejaam avati alles selle aasta veebruaris, mistõttu vajab see ka kohalike elanike seas harjumist.

Kristi Zolgo kutsub üles nii kohalike omavalitsusi kui aktiivseid elanikke teada andma, kus veel sellistest vastuvõtupunktidest puudust tuntakse, et tekitada inimestele võimalikult kodulähedane võimalus asjade tasuta loovutamiseks.

Mittetulundusühing Taaskasutuskoda alustas oma tegevust 2012 aasta sügisel Moostes Põlvamaal taaskasutuskeskuse põhimõttel, suurim erinevus võrreldes teistega on erinevate töötubade ja koolituste korraldamine, samuti on Taaskasutuskoja Mooste poes väljas kohalike käsitöömeistrite näitused erinevatest taaskasutusvõimalustest.