Sikk otsib kollektsionääre

Otsime kogu Eestist kogujaid, kultuuripärandi talletajaid ja pakume neile ajaleheveergudel näitusepaika.

Alates 3. juunist annab Eesti Päevaleht (EPL) igal esmapäeval ühele tublile kollektsionäärile harukordse võimaluse korraldada Eesti Päevalehe veergudel oma kollektsiooni parimate palade näituse.

Nii kogu suve. Igal uuel esmaspäeval on meie ees leheveergudel, EPL-i online-versioonis ja digilehes Eesti Päevalehe suvenäitus, ühe tubli inimese kollektsiooni pärlid. Sild üle sümbolite püsimise ja hoidmise, mälu ja kultuurilise järjepidevuse alus. Pärandiaastal eriti tähtis. Nii kolmteist korda järjest.

Laiemas plaanis on selle sarja sünni ämmaemandaks legendaarne  õllesiltide koguja Benno Viirandi, kes käimas juba kaheksandat elukümnendit. Kui teda kuue aasta eest kodus Mustlas väisasin, tundsin huvi, millal siis koduvalla rahvas on näitusel saanud näha unikaalsemaid taieseid ta õllepudelisiltide kollektsioonist, kus mitusada tuhat säilikut? Vastuseks oli vaikus. Vald ei pidanud seda vajalikuks ega võimalikuks.

Nii ongi Eesti Päevalehe suvenäituse sünni ajendiks just need tublid kogujad, pärandi talletajad, keda pole senini tahetud tähele panna.

Andke kogujatest teada!

Nüüd palungi seoses Eesti Päevalehe suvenäituse sarjaga ka tublide lugejate abi. Olge head, teatage mulle oma naabruse, oma küla, valla, linna, maakonna tublidest kogujatest, eriliste ning enneolematute kollektsioonide loojatest. Eriti nendest, kes kas liigse tagasihoidlikkuse või võimaluste puudumise tõttu on jäänud suurema tähelepanuta.

Lehte pääsemise valiku aluseks on eelkõige kollektsiooni erilisus ja enneolematus, koguja enese väsimatu panus talletamisse, mitte aga niivõrd rahakoti raskus, mis võimaldab üle ilma väärt kraami kokku osta. Iga loo lõpus saab tubli koguja avalikult välja öelda selle, milline rariteet ta kogust veel puudu on, mida ka kindlasti ihkaks. Äkki saab ajakirjandus siin aidata unistuse teokssaamisel.

Teie kirjad ja soovitused on oodatud meiliaadressil rein.sikk@epl.ee ja postiaadressil Tallinna 15, Rakvere 44306. Esimene näitus avab oma uksed juba esmaspäeval.

Rein Sikk, kogujate kuraator

3 thoughts on “Sikk otsib kollektsionääre”

  1. Ma kirjutan iseenesest kuid kuulsust pole mul vaja. Ala mida ma ma 25 aastat olen kogunud pole enam ajakohane. Kogun nimelt nõukogude piltidega ümbrikke 1953-1992, neid
    on välja antud nii ca 45 tuhat erilist, kuid kuigi see on iga ENSV elaniku ajalugu,ei
    pöörata neile kahjuks enam tähelepanu, kui pole enam hapukurkidestki kirjutada, siis
    herra Sikul on siin üks vihje.(Ma muidugi kogun palju,palju muud ka).
    Meil oli kokkupuutumine kui Ambla meiereid (vorstitööstust)taheti sulgeda (Laht ja Co)
    ja suletigi.

  2. Tere!Kahjuks on mu trükkimine siin 2 korda untsu läinud aegluse tõttu. Tooks siin esile väärikaid kollektsionääre.Friidik Liiva jaAivo Buntsel kel mõlemal mitu huvitavat kogu.Kõvad õllesildi kogujad on Ülo Kais jaAivar Ojaperv meie maakonnas.Parimat Enn.

Kommenteerimine on suletud.