Lihavõtetest ja jürikuu tegemistest Vabaõhumuuseumis

Foto: tlu.ee
Foto: tlu.ee
Kohe-kohe on algamas jürikuu, kuid enne kui tutvustame Eesti Vabaõhumuuseumi sündmusi aprillis, kutsume kõiki tähistama koos meiega lihavõttepühi. Pühapäeval, 31. märtsil toimub muuseumis palju põnevat, kus ise kaasa lüüa saab.

Värvime looduslike vahenditega mune, korraldame kaunima pühademuna konkursi ja munakoksimise võistluse, meisterdame kartulist lihavõttejäneseid ja punume paelu. Kell 12 algab linnuvaatluspäeva jalutuskäik. Kell 15 algab Sutlepa kabelis I ülestõusmispüha jumalateenistus, teenib õpetaja Toomas Paul. Müügil on valik kauneid pühadepostkaarte 1930ndate aastate stiilis, kaarte saab kohe ka posti panna. Ürituse täpse kava leiab muuseumiveebist www.evm.ee.

* Lihavõttest algas Lõuna-Eestis kevadine kiigeaeg, ning muuseumi külakiiged kutsuvad lahkesti kiikuma. Ole ettevaatlik ja järgi täpselt kiigel antud juhiseid!

* 5.-7. aprillil saab Härjapea talus näha leivategu! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

* Kuie kooli haridusprogramm: 2-4 klassidele 15.–19. aprillini „Muuseumitund taluperest“, kus kehastume talupere liikmeteks – peremeheks, sulaseks, perenaiseks, lapseks või hoopiski saunikuks ning saame endale ka uue nime ja vanuse. Nagu töökale perele kohane, teeme erinevaid talutöid – saeme puid, teritame nuge, teeme võid, koorime kartuleid ja palju muud. Lisainfo: www.evm.ee, registreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126. Broneeringuid saab teha ka koolilõpu- jt programmidele!

* Maa-arhitektuuri keskuse tegemised aprillis:

– 6. aprillil Pärandiralli Paides ja 20. aprillil Kostiveres, 27. aprillil Haapsalus. Info: http://www.parandiaasta.ee/sundmuste-kalender/parandiralli

– 26. aprillil Eesti Vabaõhumuuseumi 7. tudengikonverents “Vana küla uus elu”. Esinejad Viljandi Kultuuriakadeemiast, Eesti Kunstiakadeemiast ja teistest kõrgkoolidest.

– 25.-26. aprillil akende restaureerimise õpituba Haapsalus. Info: http://maaarhitektuur.blogspot.com/

* 23. aprillil tähistame jüripäeva ja suvehooaja algust ning anname talveunes olnud talud üle suvistele perenaistele ja -meestele. Härjapea naispere võtab ette suurema koristamise ja tutvustab vanu häid nippe, kuidas looduslike vahenditega koduses majapidamises puhtust luua ja säilitada. Kell 18 süütame kiigeplatsil jüritule, laulame, tantsime ja mängime tule umber pilli. Sissepääs tasuta.

Talvehooajal ootame külastajaid iga päev kella 10st-17ni. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu. Olenevalt lumeoludest saab sõita kas saani või hobuvankriga. Piletihinnad: tavapilet 3 eurot, sooduspilet 2 eurot, perepilet 6 eurot. Jüripäeval, 23. aprillil, algab muuseumis suvehooaeg! Suvehooajal on muuseum avatud iga päev kell 10-20, talud, Kuie kool ja Lau pood kell 10-18. Piletihinnad: tavapilet 6 eurot, sooduspilet 3 eurot, perepilet 12 eurot.

P.S. 14. aprill on künnipäev. Künnipäeval tuli ärgata võimalikult vara ja asuda vaatama, et kõik põllutööriistad kasutamiseks korras oleks. Siis viidi hea viljakuse saavutamiseks põllule koorem sõnnikut ja künti kevade esimene vagu. Kui põlluriistu pole, mis ülevaatamist vajavad, siis päramine aeg on kontrollida oma jalgratta sõidukõlbulikkust. Kui sa aga autota hakkama ei saa, siis vähemalt ära unusta, et peagi lõpeb talverehvide lubatud kasutamise aeg.

Allikas: Eesti Vabaõhumuuseum, www.evm.ee