Maidla mõis avab veinikeldri

Maidla mõis avab juuli viimasel nädalal toimuval vallapäeval mõisa kõrval asuvas kunagises jääkeldris infokeskuse, mille huvitavamad eksponaadid on muinasmõõga koopia ja raua saamise lugu, ning teenijate majas veinikeldri, kus tutvustatakse Euroopa veinikultuuri ja saab maitsta eri maade veine.

Maidla mõisakompleks, mis suurema osa ajast on kooli kasutuses ning järgmisest suvest alates peaks olema turistidele senisest enam avatud, laseb selleaastastel suveüritustel piiluda nii avatavasse infokeskusesse kui ka veinikeldrisse.

Mitte ainult endast

MTÜ Maidla Mõisa Arendus, kes opereerib kõikide Maidla hoonetega, sealhulgas nendega, mis kuuluvad mõisakompleksi, avab endisesse jääkeldrisse ehitatud infokeskuse esimest korda 28. juulil, kui toimub Maidla valla päev. Selleks ajaks on enam kui 193 000 eurot maksma läinud infokeskuses, mille ehitamist toetati läbi Leader-programmi 140 000 euroga, vaatamiseks väljas nii Maidlast leitud muinasmõõga koopia kui ka kunagiste mõisaomanike Maydellide ja Wrangellide vappide vähendatud koopiad, aga ka koopia vanimast pärgamentürikust.

Tulevikus peaks sellele ekspositsioonile lisanduma veel multimeedialahendusega rauasaamislugu. See on ajendatud ühelt poolt skandaalsest muinasmõõgast, mis mõni aasta tagasi Maidla juurest leiti ja vanavaramüüjate kaudu Käsmu meremuuseumi peremehe Aarne Vaigu erakogusse sattus, ning teisalt muinasaegsetest rauasulatuskohtadest, mis Maidla ümbert leitud.

“Me tahame rääkida raua lugu – kas Maidla muinasmõõk võiks olla kohalikust rauast, kui palju rauda sel ajal toodeti ja mis sellega tehti – ning mahutada kogu see väga pikk lugu ära kümne minuti sisse nii, et isegi sellisel külastajal, kellel suurt ajaloohuvi pole, igav ei hakkaks,” ütles Maidla vallavanem Hardi Murula. Tema sõnul ei ole nende eesmärgiks mitte teaduslik töö muinasaegse raua kasutamise uurimisel, vaid esitada läbi koduajaloolise käsitluse hüpoteese ja otsida neile vastuseid.

Raua lugu hakkab jooksma filmina infokeskuse seinal ning selle lahenduse muretsemine on põhjus, miks infokeskust ei avata sel suvel, nagu algselt plaanis oli. Rauda puudutava filmi tegemine ja selle esitlustehnika soetamiseks esitatud toetustaotlus on hetkel veel menetluses.

Veinikultuuri tutvustus

Järgmisest suvest peaks infokeskus olema külastajatele avatud juba iga päev ning andma infot kogu piirkonna kohta. “Meie eesmärk on, et turist ei peatuks siin ainult selleks, et väljastpoolt mõisa vaadata, vaid saaks infokeskusest suupisteid ja jooke, soovi korral külastada mõisa peahoonet ning siis piirkonnas edasi liikuda,” ütles Murula.

Kui infokeskus saab olema avatud pidevalt, siis vallapäeval esimest korda uksed avav veinikelder mõisa teenijate maja all hakkab olema avatud eelkõige ettetellimisel ja suurematele gruppidele ning seal saab degusteerida mitmesuguseid veine Portugalist Ungarini välja. “Meie eesmärk on tutvustada veinikultuuri ja pakkuda erisuguseid maitseid,” tunnistas Murula, kelle kinnitusel keskendutakse eelkõige siiski Euroopas toodetud ehk vana moega veinidele.

Veinikeldrit nagu ka infokeskust saab kindlasti uudistada sel suvel Maidla mõisas või selle läheduses toimuvate ürituste ajal. Tingimata on see lisaks vallapäevale avatud ka 17. augustil toimuval tule- ja valgusmängukontserdil “Mõisatuled”, kus esinevad tšellokvartett C-Jam, Villu Veski ja Tiit Kalluste ning Jassi Zahharov ja Nele-Liis Vaiksoo. Mõis on külastajatele avatud ka külastusmängu “Unustatud mõisad” raames, samuti toimub seal festivali “7 linna muusika” kontsert “Kitarriga Viinis”.

GERLI ROMANOVITŠ. http://pr.pohjarannik.ee/