Loodusfotograaf Sven Začeki armulugu händkakuga vallutab maailma

Ajakirja National Geographic juunikuu numbri vahendusel jõuab 60 miljoni lugejani üle maailma Eesti loodusfotograafi Sven Začeki fotolugu händkakust. Tegemist on esimese korraga, kus Eesti loodusfotograafi terviklik fotoseeria nii esinduslikus väljaandes maailma vallutab. Začeki kakupilte saavad kõik huvilised vaadata alates selle nädala reedest ka Tartu Jaani kirikus, kus National Geographic Eesti avab koos Eestimaa Looduse Fondiga maailma tippfotograafide näituse „NG ikoonid“.

Začeki fotoseeria, mis kannab pealkirja „Armulugu händkakuga“ („A love affair with the Ural Owl“), ilmub 34 keeles üle ilma, sh Eestis. Sven Začek ütles, et National Geographicusse pääsemine on iga fotograafi unistus. „Minu unistus täitus tänu händkakkudele, keda pildile püüdes veetsin metsas kolm aastat. Põnevaks teeb selle loo fakt, et händkakku peetakse kõige vihasemaks pesakaitsjaks, kes ründab ägedalt kõiki lähedusse tikkujaid. Minul aga tekkis ühe kakupreiliga erakordselt usalduslik pikaajaline suhe, mis kahjuks lõppes pärast metsaraie algust kakupesa läheduses,“ rääkis ta.

Začeki sõnul pildistas ta kakuloo jaoks kokku umbes 30 000-40 000 fotot, millest esitas ajakirja toimetajatele oma valiku – 150 pilti. Lõppvalikusse jäi kaheksa pilti, mis moodustavad tervikliku fotoloo. National Geographicut hindab Začek maailma loodusajakirjanduse vaieldamatuks tipuks. „Minu jaoks on NG-s esikohal foto, kuid sisu on sama tähtis – pole ju üht ilma teiseta. Mulle meeldib, et ajakirjas leidub pilte eri tasemega vaatajale,“ lisas ta.