Saaremaa piimatootjatel on nüüd oma ostufirma

Läinud nädala keskel oli Saaremaa piimatööstusel külas Vahur Tõnissoo, põllumajandust tundva taustaga mees mandrilt, kes informeeris gruppi piimatootjaid uuest, mitmeid erinevaid sektoreid ühendavast koostöövormist, mis alles mõni kuu tagasi eluõiguse sai. Jutt on katusorganisatsiooni Farm In loomisest ja selle eesmärkidest.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Farm In juhataja Vahur Tõnissoo ja Saaremaa Piimaühistu juht Paul Alas tulevikuplaane pidamas. Foto: Vilma Rauniste

“Ärksamad tootjate ühistud moodustasid n-ö katuse ehk keskühistu nimega Tulundusühistu Farm In. See on Eesti tootjate organisatsioon ja mind volitati seda käima lükkama. Olen terve elu põllumeestega koos tööd teinud ja põllumajanduse valdkonnas töötanud. Arvan, et saame selle ettevõtmisega hakkama,” ütles Farm In juhataja Vahur Tõnissoo nii enda kui loodud firma tutvustuseks.

Farm In registreeriti tänavu augustis, nii et ajalugu pole veel ollagi, kogu tegevus on käivitamisfaasis. Liikmesorganisatsioone on kaheksa: E-Piim, Kevili, Saaremaa Piimaühistu, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts, Eestimaa Piimatootjate Ühistu (Pärnu- ja Raplamaa tootjad), MTÜ Ühispiim (Virumaa, Harjumaa, Järvamaa), Rakvere Piimaühistu, AS Metsaküla Piim (Harjumaa). Kogu liikmete arv on ca 700.

“Farm In on väikeste kuludega isemajandav organisatsioon, selleks et teha ühiselt suuremahulisi hulgioste. See on ostu-läbirääkimistel päris suur jõud. Teine eesmärk on ühistutevahelise kaubanduse organiseerimine.

Näiteks kui Kevili liikmed kasvatavad teravilja ja rapsi ning piimatootjad vajavad söödavilja ja rapsikooki, siis siin saab teha koostööd. Milleks viia sööt Eestist laevadega välja ja siis teiste laevadega jälle sisse osta? Need kulud võiks jätta tegemata.”

Tõnissoo sõnul on juba alustatud tööd kütuste, silotarvikute ja väetiste hulgiostuga. Kõik need annavad päris suured mahud ja sellega üsna suure hinnaefekti võrreldes sellega, kui iga tootja eraldi või ühistugi üksi ostaks.

“Järgmisel aastal ostame ühiselt ka söötasid ja seemneid, nii heinaseemned kui seemnevilja, taimekaitsevahendid, silokonservandid ja kütteõli kuivatite jaoks. Täna siin teie piimatootjatega koos ümber laua olles tekkis uusi mõtteid veel juurdegi,” ütles Farm Ini käivitav mees.

Ta rõhutas ka seda, et ühistuline tegevus on ainult siis võimalik, kui selle liikmetel on oma igapäevatöös ühised põhiväärtused – usaldus, koostöö ja tulemuslikkus. “Farm In on hea asi, nüüd on tootjatel oma ostufirma, kes kaupleb teiste maade müügifirmadega. Edaspidi on võimalik hakata koos ka müüma,” on Vahur Tõnissoo sõnum.

Vilma Rauniste, Meie Maa

Share via
Copy link
Powered by Social Snap