TARTUMAA TOIDUPIIRKOND TUTVUSTAB PÜHADEAJA MAITSEID TÖÖTUBADES JA JÕULULAATADEL


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Päevatoimetaja

Tartumaa toidupiirkond kutsub kõiki huvilisi detsembris erinevatesse töötubadesse ja laatadele, et teha tutvust pühadelaua traditsioonide ja maitsetega Võrtsust Peipsini. Jõuluvorsti ja süldi valmistamise talgute kõrval saab osaleda piparkoogitaigna töötoas ning mekkida kohalikke maitseid Tartu jõululaadal ja ERMi jõululaadal. Aktiivset osavõttu ootab ka Tartu Postimehe piparkoogivõistlus, mille üllatusauhinnad tulevad Tartumaa toidupiirkonna väiketootjatelt.


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et pühadeaeg loob parima võimaluse tutvumiseks kohalike maitsete ja toidutraditsioonidega. „Pühadelaua soovime katta ikka eriliste maitsetega ja Tartumaa toidupiirkonna mitmekülgne köök seda võimalust pakubki. Kellel soovi ise valmistada pühaderoogasid Võrtsust Peipsini traditsioonide järgi, saab osaleda põnevates töötubades ja koolitustel. Samuti tasub suhelda otse väiketootjatega, kes on nõus jagama kogemusi ning pakuvad kohalikke tooteid laatadel ja ka mujal,“ rääkis Tammets.


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Tartumaa toidupiirkonna töötoad ja koolitused, mis suvel-sügisel kogusid suure populaarsuse, jätkuvad aasta lõpuni. Detsembris leiab aset mitmeid temaatilisi õpitubasid, aidates kohaliku toidu huvilistel valmistuda pühadeks. Nii saab osaleda piparkoogitaigna valmistamise töötoas, präänikute ja piparkookide töötubades, jõuluvorsti ja süldi valmistamise talgutel, vestlusõhtul trühvlitest jne. Rohkem infot Tartumaa toidupiirkonna sündmuste kohta leiab Kultuuriaknast.


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Tartu jõululaat ja ERMi jõululaat peetakse 13. detsembril ning mõlemal laadal pakuvad oma tooteid ka Tartumaa toidupiirkonna kohalikud väiketootjad. Tartu jõululaadal on tootevalikuga väljas Andersoni pruulikoda, Kaimi Linnutalu, BioCC , Luke Juustuvabrik ja Seljamaa talu. ERMi jõululaadal osalevad teiste seas Alatskivi Mõisamaitsed, Kaimi Linnutalu, Magasiait, Sepamäe talu ja Õnnetilk. Paljud Tartumaa toidupiirkonna restoranid ja kohvikud on koostanud spetsiaalsed jõulumenüüd, kutsudes külastajaid rikastama pühi tartumaiste maitseelamustega. Toidukohtade valiku leiab siit.


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Tartumaa maitseüllatustega kinkepakid, mida saab igaüks ise oma soovide järgi komplekteerida, pakuvad samuti võimalust tutvuda väiketootjate põnevate maitsetega. Kõik tootjad lähtuvad pakkide tootevalikus Eesti tänavuse toidupiirkonna Tartumaa tunnuslausest „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“. Tellides Tartumaa toidupiirkonna kinkepakke, saab igaüks anda majanduslikult keerulisel ajal oma panuse ning toetada kohalikke väiketootjaid, valides just nende tooteid. Kinkepakkide korraldamisega tegeleb Andre Farm, lähemat infot leiab siit.


Tartumaa toidupiirkonna töötoad. Foto: Silver Gutmann

Tartu piparkoogivõistlus, mis Tartu Postimehe eestvõttel toimub juba 25ndat aastat, saab tänavu Tartumaa toidupiirkonna üllatusauhinnad. Tartu Postimehe piparkoogivõistlusel võivad osaleda kõik soovijad ja võistlustöö peab olema valmistatud piparkoogitaignast. Võistlustööde puhul hindab žürii nii tööde väljanägemist kui ka maitset. Võistlustöid oodatakse 15. detsembrini, tingimused leiab siit.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap