
Tartumaa toidupiirkond. Foto: Silver Gutmann
Päevatoimetaja
Tartu Rakenduslik Kolledž (VOCO) korraldab 24.-28. novembrini Kopli õppehoones Tartumaa maitsete nädala, mis on pühendatud Tartumaa maitsete aastale. Tartumaa toidupiirkonna programmis toimuv temaatiline nädal toob tähelepanu kogu piirkonna toidupärandile, kohalikule toorainele ja inimestele, kes hoiavad elus Tartumaa maitseid.

Tartumaa toidupiirkond. Foto: Silver Gutmann
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets lausus, et VOCO algatus on oluline just noorte kaasamiseks toidupiirkonna tegemistesse. „Õppetöö raames saab lisaks teadmiste ja oskuste andmisele kujundada ka noorte suhtumist kodukandi traditsioonidesse ning väärtustada ühist toidupärandit. Oleme väga tänulikud, et Tartu Rakenduslik Kolledž on kogu toidupiirkonna aasta raames nii suure innuga kaasa aidanud,“ sõnas ta.
VOCO koolitusjuht Marju Hõbejärv-Särg ütles, et kohalik toit on piirkonna kultuuri peegel ja ühendav lüli, mis räägib ühist lugu, aitab seda hoida ja edasi anda. „Tartumaa maitsete nädal ongi võimalus koos rääkida ja mõelda Tartumaa toidust,“ rääkis Hõbejärv-Särg. Ta lisas, et VOCO kutsub üles aktiivselt osa võtma maitsete nädala sündmustest ning innustab ka teisi haridusasutusi korraldama sarnaseid ettevõtmisi.
Tartu Rakenduslik Kolledž on aktiivselt panustanud Tartumaa toidupiirkonna arendamisse ning osalenud Tartumaa Arendusseltsi LEADER projektides „Tartumaa toidupiirkonna arendamine“ ja „Tartumaa toidupiirkond 2025“. Marju Hõbejärv-Särg märkis, et VOCO-l on olnud suur rõõm olla Tartumaa maitsete aastal osa kogu piirkonna toiduloo hoidmise ja edasiandmise teekonnast. “Oleme jaganud toidutarkust ligi 150 huvilisele, avastanud meie piirkonna rikkalikku toidupärandit ja tutvustanud kohalikke tootjaid. Väärtustagem oma toidulugu, kohalikku toorainet ja neid inimesi, kes iga päev seda pärandit edasi kannavad,” lausus ta.
VOCO Tartumaa maitsete nädala programm sisaldab tegevusi väga erinevate huvidega inimestele. Kogu nädala jooksul saab VOCO õpperestoranis Meliss (Kopli 1) maitsta lõunasöögiks toitusid Tartumaa Maitsete erimenüüst. „Tartumaa maitsete seinal“ (A- ja C-korpuse vahel) on välja pandud õpilaste loovtööd teemal „Tartumaa maitsed tulevikus“ ja tagasivaade hoidiste konkursile koos retseptidega. Lisaks toimuvad mitmed põnevad sündmused nädala lõpuni.
Esmaspäev, 24.11 kell 11.00–12.00
Lühiloeng ja arutelu „Tartumaa maitsed ja toidutarkus: ajaloolised leiud ja lood“ – esineb Ester Bardone, Tartu Ülikooli etnoloogia lektor ja Tartumaa toiduajaloo uuringu kaasautor (toimub Kopli 1 konverentsisaalis).
Teisipäev, 25.11
Koolitus „Maitserännak“ – praktiline kokanduskoolitus peakokk Karl Pajussaarega.
Lisagrupp toimub 4. detsembril.
Kolmapäev, 26.11 kell 18.00–21.00
Tartumaa maitsete mitmekäiguline õhtusöök – VOCO koka õpilaste valmistatud ja teenindajate serveeritud õhtusöök, mis ühendab traditsioonid ja kaasaegse köögi ning kuhu on osalema oodatud kõik huvilised. Pilet: 38€ (broneerimine: kairi.timusk@voco.ee).
Neljapäev, 27.11 kell 10.00-13.00
Tartumaiste küpsetiste päev – pagar-kondiitri eriala õpilaste ja kutseõpetajate korraldatud värskete küpsetiste pop-up müük.
Ühtlasi teeb VOCO üleskutse teistele haridusasutustele: hoidkem toidupärandit ühiselt! Nimelt kutsub VOCO kõiki Tartumaa koole ja lasteaedu tähistama ühiselt Tartumaa maitsete nädalat, pakkudes välja ka ideid, mida ühiselt ette võtta:
- loovtööd, joonistusvõistlused ja arutelud Tartumaa toidust;
- õppekäigud kohalike toiduettevõtete juurde;
- Tartumaa toitude ja toiduajaloo lõimimine koolimenüüsse või kokandustundidesse, õppetöösse.
Rohkem infot Tartumaa maitsete nädala kohta leiab VOCO kodulehelt.
