
Parima kalaroa valmistaja Siiri Kaldma ja säinakotletid. Foto: Katre Saar
Päevatoimetaja
Laupäeval, 26. juulil toimus esmakordselt Loode-Eesti parima kalaroa valimine – kogukondlik ja maitsev mõõduvõtt. Võitjaks krooniti säinakotletid. Parima kalatoidu valimine toimus Paldiski päeva raames.
Säinakotletid jõudsid žürii ette juhuslikult. Nimelt toimus Paldiski päeval “Meri. Kala. Tuul” Klooga toiduringluskapi toidupäästmise töötuba, mille raames õpetati säinase, kui klassikalise komposti visatava kala rookimist, fileerimist ning sellest erinevate toitude valmistamist. Töötoa läbiviija Siiri Kaldma avaldas, et tuttav rannakalur kaevas tänavu kevadel komposti enam kui 300 kilo värsket säinast. “Inimesed ei oska seda kala puhastada ning puuduvad teadmised, kuidas säinast valmistada,” tõi Kaldma välja põhjuse, miks kala pigem komposti kui toidulauale läheb. Kalamehed tegid varahommikul merel jõupingutusi, et hankida kokale vajalik kogus – suure soojaga on kala liikunud kaugemale merele.
Töötoas said huvilised käed kalale külge panna ja praktilisi teadmisi omandada. Säinasest valmisid säinaäkis ja säinakotletid.
Korraldaja kutsel liikusid töötoas valminud kotletid žürii ette, kes hindas maitseelamust kalaroa konkursi parimaks. Hindamiskriteeriumid hõlmasid: maitset, väljapanekut, kohaliku tooraine kasutust, Loode-Eesti lugu.
Võidurooga saab maitsta 10. augustil Klooga kohvikutepäeval Metsaveere aiakohvikus.

Säinakotletid. Foto: Katre Saar
Loode-Eesti parim kalaroog 2025 retsept:
700 gr säinafileed
2 sibulat
2 muna
6 viilu tahket saia
2 toorest kartulit
Küüslauku, tilli, soola, pipart.
Kõik ained ajada läbi hakklihamasina, maitsestada, vormida kotletid, paneerida riivsaias ja praadida.
Toidupäästmise ja säästmise nippe:
- ostes poest lõhet või forelli, siis ära osta fileed vaid eelista roogitud kala. Esiteks on see odavam, teiseks saad sellest vähemalt neli toidukorda:
- Lõika kala fileedeks. Fileede pea poolsest otstest saad imelisi steike mida praadida või küpsetada. Kui küpsetatud kala jääb alles, tee sellest kalasalatit.
- Sabapoolsed otsad soola: pane peale palju soola, pisut suhkrut, soovi korral värsket tilli ja sidrunimahla. Lase kalal soolduda 4-5 tundi ning pühi sool pealt ära. Viiluta ja naudi graavikala.
- Peast (eemalda lõpused!), selgroost ja uimedest keeda kalapuljong.
- Kalakotlettide sisse sobib kuivetunud sai
- Kalakotlettide ja -supi sisse sobivad ka kuivetunud ja riivitud aedviljad
Toidupäästmise töötuba toimus Roheline Vald MTÜ toiduringluskappide võrgustiku piirkondlikku tegevust toetava meetme Hasartmängumaksust sotsiaalvaldkonna projektide toetamine (RE.3.1.1) raames, mida rahastab Sotsiaalministeerium. Taastuvenergial töötavaid kogukondlikke toiduringluskappe on üle Eesti hetkel 14. piirkonnas. Toiduringluskapid aitavad kogukonnal vähendada toiduraiskamist, võimendada kogukonnatunnet ja juurutada säästvat mõtteviisi.