
Tartumaa toidupiirkond 2025 häppening. Foto: Silver Gutmann
Päevatoimetaja
Täna, 28. mail Tartus Lodjakojas peetav Tartumaa toidupiirkond 2025 avakonverents „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ toob kokku toiduvaldkonna teadurid ja uurijad, kohalikud toidutootjad, toitlustajad ja tippkokad, Tartu linna ja omavalitsuste esindajad ning toiduvõrgustiku liikmed.

Kristiina Tammets, Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et toidupiirkonna avakonverents lükkab Tartumaa maitsete aastale hoo sisse sisuliste aruteludega. „Tartumaa toidupiirkond on väga suure potentsiaaliga ning sellest avakonverentsil üheskoos põhjalikumalt kõnelemegi. Kõik meie maitsete aasta sündmused toovad tähelepanu Tartumaa toiduvaldkonna tegijatele, siinsele rammusale toiduajaloole ja toidukultuurile ning nutikale toiduinnovatsioonile. Väärika tähelepanu saab Emajõgi, mis on olnud Tartumaa toiduajaloo tuiksooneks,“ rääkis Tammets. Ta lisas, et toidupiirkonna sündmused saavad teoks erinevate osapoolte tihedas koostöös, näiteks konverentsi ja avasündmuse korraldamisse on kaasatud üheksa kohalikku toitlustajat, erinevad joogitootjad ja tunnustatud tippkokad.
Avakonverentsile järgneb Tartumaa toidupiirkonna pidulik avasündmus lodjal Suur Sume, millest võtavad osa ka regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras, Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Jarno Laur ning Tartumaa Arendusseltsi juhatuse esimees Priit Lomp. Avasündmusel allkirjastavad Tartumaa omavalitsusjuhid hea tahte kokkuleppe lasteaedades ja koolides toiduhariduse ja õpilaskeskse toitlustuskorralduse edendamiseks ning kohaliku, sh maheda tooraine laialdasemaks kasutamiseks.
Toidukonverents lükkab käima tänavuse Eesti toidupiirkonna Tartumaa mahuka programmi „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, millega algab maist detsembrini vältav turismi- ja toidusündmuste sari. Ühtlasi aitab kogu ettevõtmine kaasa märgise „Tartumaine Toit“ tutvustamisele ja märgise kasutuse laiendamisele Tartu linna ja maakonna toidusektoris.
Tartumaa valimine Eesti toidupiirkonnaks 2025. aastal annab hea võimaluse toiduvõrgustiku liikmetele, omavalitsustele ja teistele partneritele, et tutvustada Tartumaad põneva toiduajaloo ja traditsioonidega piirkonnana Eestis ning ka rahvusvaheliselt. Ühtlasi loob see eeldusi piirkonna pikema visiooni saavutamiseks, et Tartumaa saaks tulevikus Euroopa toidupiirkonnaks.
Tartumaa toidupiirkonna programm pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tänavuse toidupiirkonna programmi ja Tartumaa toiduajaloo uurimustega saab lähemat tutvust teha veebis.
Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna koduleht järjest täieneb uue infoga, lisaks leiab infot Kultuuriaknast.
Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.